ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Melnais caurums + Zeme = ?


Publicēts: 17.02.2008

Gan jau ka spējat iztēloties, kas notiktu, ja Zeme sastaptos ar milzīgu melno caurumu. Nepaietu ilgs laiks, kad planētas būtu iznīcinātas un pienāktu Saules kārta. Bet kā ar mazu melno caurumu, kura ietekme uz apkārtējo kosmosu būtu tik niecīga, ka tam ir izdevies pielavīties Zemei pavisam nemanāmi?

Pirmatnējie melnie caurumi (PMC) tiek uzskatīti kā Lielā sprādziena blakusprodukti. Visuma sākumā notika masīva enerģijas rašanās un tiek uzskatīts, ka vienlaicīgi radās neskaitāms daudzums melno caurumu.

Pamatojoties uz Havkinga radiācijas teoriju, mazajiem melnajiem caurumiem nevajadzētu eksistēt ilgi. Melnais caurums izstaro enerģiju un līdz ar to zaudē arī masu. Savā 1975. gada publikācijā Havkings ir izskaitļojis minimālo nepieciešamo masu melnajam caurumam, lai tas izdzīvotu līdz mūsdienām. PMC masai sākotnēji vajadzētu būt 1012kg jeb 1 000 000 000 000 kg. Kosmiskajos standartos tā nav liela masa. Zemes masa vien ir 6x1024kg. Attiecīgi melnais caurums būtu tik smags kā neliels kalns.

Ļaujam vaļu iztēlei! Zeme (vai jebkura cita planēta) mierīgi riņķo ap Sauli. Nejauši cauri Saules sistēmai cauri ceļo PMC un trāpās tieši uz Zemes orbītas. Mēs labi zinām, kas notiktu, ja ar Zemi sadurtos komēta vai asteroīds. Kas notiktu, ja Zeme sastaptos ar melno caurumu? Fizikas teorētiķi no Budkera kodolfizikas institūta Krievijā un Integrālās zinātnes datu centra Šveicē apspriedās un aprakstīja iespējamās pazīmes šādai sadursmei.

Ideja par PMC sadursmi ar zvaigznēm vai planētām nav nekas jauns. Iespējams, ka pat atsevišķi planētu un zviagžņu novērojumi liecina par mazo melno caurumu esamību šo objektu gravitācijas zonā. PMC varētu izskaidrot Saturna un Jupitera neparasti augsto temperatūru. PMC zvaigznes kodolā varētu palēlināt tās kodolreakcijas un izraisīt pāragru supernovu. Zeme gan ir daudz mazāka kā Saule, un pat daudz mazāka par Saturnu un Jupiteru. Kas notiktu ar Zemi?

Padomājiet, tas ir melnais caurums... Sadursmei noteikti jābūt milzīgai un katastrofālai. Tomēr zinātnieku izkalkulētie rezultāti noteikti atšķirsies no tā, ko gaidījāt jūs.

PMC enerģija sadursmes brīdī tiktu ģenerēta divejādi - kinētiskā, caurumam saduroties ar Zemi, un paša melnā cauruma starojums. Tomēr nelolojiet cerības, ka jums izdosies ieraudzīt "neko", kas izskatīsies kā melns virpulis, kas lenām apēd zilo planētu. Ja mēs runājam par PMC, tad tas būs mikro-melnais caurums vārda vistiešākajā nozīmē. Piemēram, Havkingsa 10x12kg melnā cauruma rādiuss būs 1.5x10-15m. Aptuveni protona izmēros...

Par PMC var droši teikt - mazs cinītis gāž lielu vezumu. Šāda izmēra melnais caurums iztrauksies cauri Zemei it kā nemaz nebūtu bijis, bet tomēr atstās aiz sevis "pēdas". Cauri Zemei šī nelielā matērijas vienība lidos ar virsskaņas ātrumu un izsūks no tās starojumu elektronu un pozitrono veidā. PMC kopējā radītā enerģija ir līdzvērtīga 1 tonnai TNT sprāgstvielas. Bet, ir viens BET, tā ir kopējā enerģija, kas izkliedēsies pa visu melnā cauruma ceļu cauri Zemes diametram. Tātad, man ļoti žēl, bet nekāda supersprādziena nebūs. Ja jums paveiksies atrasties blakus vietai, kur PMC sadursies ar Zemi, tad varat cerēt ieraudzīt dzirksteles.

Cerības konstatēt sadursmi ar PMC ir niecīgas, jo tā izraisītie seismiskie viļņi būs praktiski nemanāmi. Vienīgā nopietnākā liecība, ka melnais caurums ir iztraucies cauri Zemei, būs radiācijas radīti bojājumi gar mikroskopisku tuneli, kas stiepsies no vienas Zemes malas līdz otrai.

... un kas gan notiktu tad, ja Zeme sadurtos ar golfa bumbiņas izmēra melno caurumu, kura masa būtu vienlīdzīga ar mūsu planētas masu?

Universe Today

Komentāri

  1. dzimmijs13 tieši 21.02.2008 domāja šādi:

    Tad jau pilnīgi iespējams, ka šādi 1.5x10 -15m izmēru melnie caurumi mūsu planētu šķērsojuši un šķērso nemanīti. Un tik pat teorētiski šāds objekts varētu iziet arī caur mūsu ķermeņiem.

  2. NoOnE tieši 21.02.2008 domāja šādi:

    Ja izietu cauri mūsu ķermenim tad būtu momentāla nāve, ja?

  3. little girl tieši 17.09.2008 domāja šādi:

    tagad tur kkādi zinātnieki laidīs pretīm kkādas vielas un ja tas neizdosies tad tās uzsprāgs un radīsies melnais caurums!!! ES NEGRIBU MIRT!!!

  4. rokkyrokky tieši 18.09.2008 domāja šādi:

    to little girl:

    Tas melnais caurums būs ārkārtīgi sīks un izzudīs. Kur ta viņš ņems to lielo masu?

  5. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    >little girl

    melnais caurums, kas varētu rasties lhc, būtu triljonu triljoniem reižu mazāks par melno caurumu, kas varētu kļūt stabils. lai ar tehnoloģijām, kādas izmantotas lhc, izveidotu pietiekami lielu melno caurumu, lhc izmēram būtu jābūt nevis 27 km, bet 27 ly, un iekšā būtu jāpūš nevis daži protoni, bet veselas zvaigznes. melnais caurums, kas varētu rasties lhc iztvaikos sekundes triljard triljard triljard triljard daļiņā. kas gan varētu būt viens no interesantākajiem novērojumiem, jo pastāv minējumi, ka iztvaikojot melnais caurums emitēs bezmaz visas iespējamās elementārdaļiņas, turklāt fig viņu zin kādās dimensijās.

  6. KPax tieši 24.09.2008 domāja šādi:

    Ja nemaldos, tad iespēja, ka LHC varētu radīt melno caurumu ir pieļaujama tikai un vienīgi ar priekšnoteikumu, ka tiek atzīta ekstra dimensiju eksistence, kura(s) ir pieejamas gravitonam, bet nav pieejamas kvarkiem, elektroniem, fotoniem utt.

  7. es negribu mirt tieši 26.10.2008 domāja šādi:

    varbūt kautkā melno caurumu var apturēt.kad tas verētu notikt varbūt pat šodien......

  8. Grifs99 tieši 28.10.2008 domāja šādi:

    aks melnai caurums rastos LHC tas neko nespetu izdarit pat :D Ja labi tad manu mazo pirkstiņu varetu meģinat iesukt :D Bet ja nopietmi tad es neticu ka varetu rasties melnais caurums no LHC :)

  9. kariina tieši 29.10.2008 domāja šādi:

    Ja mani iesuuks karstaa lavaa, bet manus pelnus veelaak melnaa caurumaa, savukaart, peec tam chalji cita galaktikaa meeslos ar mani kukarachas plantaacijas, tad es gan buushu nikna






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!