ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jauns rekordists smagsvara kategorijā


Publicēts: 31.10.2007

Jauns rekordists smagsvara kategorijā (1091) - 31.10.2007 Šķiet, ka pēdējos mēnešos aktivējušies melnie caurumi – rekordisti. Tie uzrodas viens pēc otra un jaunpienācēji pārsit vecos rekordus. Ir pagājis mazāk kā mēnesis kopš zinātnieki pasludināja M33 galaktikas melno caurumu par lielāko līdz šim atklāto.

Šodien šis kronis ir jānodod jaunpienācējam no pavisam nelielas galaktikas – pundurgalaktikas IC10, kas atrodama Kasiopejas zvaigznājā aptuveni 1.8 miljons gaismas gadu attālumā.

Šobrīd smagākais melnais caurums „sver” aptuveni 24 līdz 33 reizes vairāk kā mūsu Saule. Tā svars un atrašanās vieta spēcīgi sašūpojuši pieņēmumus par melno caurumu veidošanos.

Kā jau mēs zinām melnie caurumi aprij visu, kas nonāk to tuvumā – matēriju un gaismu, tādēļ tiešā veidā tie nav redzami. Tos iespējams atklāt pēc gravitācijas efekta uz apkārtējiem objektiem vai to starojuma.

Jaunatklātais objekts ir veidojies mirstot masīvai zvaigznei. Parasti šāda melnā cauruma masa ir aptuveni 10 reizes lielāka kā Saules masa.

„Mēs necerējām atrast tik milzīgu caurumu.” skaidroja Andrea Prestvičs. „Šķiet, ka melnie caurumi, kas veidojas no mirstošām zvaigznēm var būt daudz lielāki nekā mēs domājām.”

Lai gan jaunais rekordists ir gana smags, tas tomēr niecīgs salīdzinājumā ar tiem caurumiem, kas, kā zinātnieki uzskata, atrodas daudzu galaktiku centros un kuru masa miljardiem reižu pārsniedz Saules masu.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!