ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zaļo pupu galaktikas


Publicēts: 28.07.2009

Galaxy Zoo ir projekts, kurā iesaistījušies vairāki simti tūkstoši brīvprātīgo, kuri caurlūko miljoniem attēlu un cenšas sašķirot ieraudzītās galaktikas. Pateicoties šādiem brīvprātīgajiem, ir izdevies atklāt ļoti interesantu visuma salu paveidu - Zaļo pupu galaktikas.

Šis atradums ļaus astonomiem labāk izprast zvaigžņu veidošanās procesus galaktikās agrīnajos visuma attīstības posmos.

Zaļās pupas ir mazas, blīvas galaktikas, kurās notiek ļoti intensīva zvaigžņu veidošanās.

"Tās ir vienas no visaktīvākajām zvaigznes veidojošajām galaktikām kādas mēs jebkad esam atraduši," pastāstīja pētījuma vadītāja Kerolīna Kardamone no Jēlas universitātes.

No aptuveni miljons galaktikām tika atrastas aptuveni 250 ir Zaļo pupu galaktikas. "Viens cilvēks to nespētu izdarīt," teica Kardamone. "Pat ja mēs izskatītu 10 000 no šiem attēliem, varbūt izdotos atrast tikai dažas Zaļās pupas un visticamāk tās netiktu klasificētas kā unikālas, jauna veida galaktikas."

Šīs galaktikas atrodas 1,5 līdz 5 miljards gaismas gadu attālumā. Tās ir aptuveni 10 reizes mazākas par Piena Ceļa galaktiku un to masa ir aptuveni 100 reizes mazāka. Tomēr tajās zvaigžņu veidošanās ātrums aptuveni 10 reizes pārsniedz Piena Ceļa zvaigžņu veidošanas ātrumu.

"Tās aug neticami ātri," teica viens no Galaxy Zoo dibinātājiem Kevins Šavinskis. "Šādas galaktikas būtu parasta lieta agrīnajā visumā, bet mūsdienās tādas nepastāv. Ja izdotos izprast Zaļās pupas, mēs varētu šo to uzzināt par zvaigžņu veidošanos un galaktiku attīstību agrīnajā visumā."

Galaxy Zoo brīvprātīgie, kas atklāja Zaļās pupas, sevi dēvē par "Pupu brigādi". Kardamone ir apzinājusi daļu no šiem brīvprātīgajiem un atzīmējusi savā projektā kā dalībniekus. "Šis ir lielisks piemērs kā jauns pētniecības veids ir sniedzis rezultātu, kāds citādākā veidā nebūtu sasniedzams."

Yale

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!