ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zaglīgā galaktika


Publicēts: 17.08.2008

Zvaigžņu oreols, kas ieskauj Piena Ceļa galaktiku ir kā "spagetti makaroni". Ar šādiem vārdiem mūsu galaktiku raksturoja zinātnieks, pamatojoties uz jaunākajiem Slouna digitālās debesu izpētes datiem (SDSS). Piena Ceļa galaktika bezkaislīgi ir atņēmusi šīs zvaigznes saviem kompanjoniem - pundurgalaktikām, radot haotiskas zvaigžņu plūsmas.

SEGUE programma Slouna izpētes ietvaros kartē Piena Ceļa galaktikas struktūru un zvaigžņu izvietojumu. Šī darba ietvaros tika atrastas vairākas nelielas zvaigžņu plūsmas, kas krustojas un sajaucas gan savstarpēji, gan ar lielākajām plūsmām, kas atklātas iepriekšējā desmitgadē.

Piena Ceļa galaktikas centrs ir visai sakārtota vieta, bet ārējie reģioni ir haosa vārda cienīgi. Ketrīna Džonstone no Kolumbijas universitātes paskaidroja, ka pundurgalaktikas, kas nonāk pietiekami tuvu Piena Ceļam, tiek izstieptas kā "gari makaroni", kuri apvijas ap galaktiku.

"Galaktikas centrā šie pavedieni ir cieši viens pie otra, un mēs redzam viendabīgu zvaigžņu masu," piebilda Džonstone. "Kad jūs lūkojaties tālāk prom no centra, ir iespējams izšķirt atsevišķus pavedienus, kas ir pundurgalaktiku paliekas." Mazākās zvaigžņu plūsmas ir paliekas no niecīgām pundurgalaktikām, kuras ir absorbētas jau ļoti sen.

Heidī Ņūberga no Rensellera politehniskā institūta nodarbojas ar lielāko zvaigžņu pavedienu izsekošanu. "Apvienošana ir liels izaicinājums," skaidroja Ņūbergas kolēģis Nātans Kole. "Plūsma no vienas pundurgalaktikas var apvīties ap galaktiku un iet cauri plūsmai, kas ir atrauta no citas galaktikas."

Jaunavas zvaigznāja virzienā, kur SDSS attēlos tika atklāts pārmēru liels zvaigžņu daudzums, atrodas vismaz divas struktūras, kas savstarpēji pārklājas. Iespējams, ka šādu struktūru ir ļoti daudz. SEGUE ātruma mērījumi var palīdzēt atšķetināt šos pavedienus. "Daļa no tā, ko mēs redzam Jaunavas zvaigznāja virzienā, ir Strēlnieka pundurgalaktikas plūsma, kuras galvenā daļa atrodas Piena Ceļa pretējā pusē. Patlaban mēs nezinam pārējo struktūru izcelsmi," skaidroja Ņūberga.

"SDSS projekta ietvaros mēs esam uzzinājuši daudz jauna par Piena Ceļu un tā kaimiņiem," piebilda Džonstone. "Bet mēs esam tikai sākuši veidot visaptverošu galaktikas karti. Priekšā ir neskaitāmi atklājumi nākamajos izpētes projektos, tādos kā SDSS-III."

SDSS, Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!