ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vistālākā galaktiku kopa


Publicēts: 12.05.2010

Visumā ir daudz galaktiku. Tās nav izvietotas vienmērīgi, bet izkārtotas tādos kā pavedienos, kas kopumā veido milzīgu kosmisko tīklu. Galaktiku kopas, kurās atrodas vienkopus daudzas galaktikas, parasti atrodas pavedienu krustpunktos. Līdz šim tālākā zināmā kopa atradās 9,2 miljardu gaismas gadu lielā attālumā, bet Japānas un Vācijas astronomu komandai ir izdevies atklāt vēl tālāku kopu.

Visums zināmā mērā ir laika mašīna. Jūs ceļojat pagātnē, kad skatāties debesīs. Jo tālāk no Zemes, jo senāka pagātne. Papildus gaismas noietajam ceļam attālumu līdz Visuma tālākajiem objektiem palielina arī izplešanās, kas "izstiepj" ne tikai attālumus, bet arī gaismu, kas ceļo no šiem objektiem. Redzamā gaisma pārtop infrasarkanajā. Tādēļ astronomiem nākas izmantot pavisam savādākus teleskopus.

Japānas un Vācijas astronomu grupa izmantoja Subaru teleskopa infrasarkano staru kameru MOIRCS, lai ieskatītos agrīnajā Visumā.

Doktors Masajuki Tanaka un viņa līdzstrādnieki atklāja ļoti tālu galaktiku kopu Vaļa zvaigznājā. Ar MOIRCS palīdzību tika izmērīts attālums līdz šīs kopas masīvākajām galaktikām.

"MOIRCS ir ļoti spēcīgs instruments attālumu noteikšanai. Tādēļ it kā neiespējamais eksperiments kļuva iespējams," teica Tanaka.

Attālums līdz šīm galaktikām ir 9,6 miljardi gaismas gadu.

"Lai arī mēs apstiprinājām, ka šajā attālumā atrodas tikai dažas masīvās galaktikas, ir pārliecinoši pierādījumi, ka šī kopa ir reāla kopa, kuru kopā notur gravitācija," piebilda Tanaka.

Galaktiku kopās atrodas milzīgs ārkārtīgi karstas matērijas daudzums. Šādā augstā temperatūrā gāzes izstarotā "gaisma" nav redzama ar optiskajiem teleskopiem. Grupa izmantoja orbitālo rentgenstaru observatoriju XMM-Newton, lai meklētu šīs kopas neredzamo gaismu.

"Par spīti šī teleskopa niecīgajiem izmēriem, mēs noteicām karstās gāzes klātbūtni šajā kopā," stāstīja grupas rentgenstaru eksperts Aleksis Finogenovs.

Novērojumi infrasarkanajā un rentgenstaru spektrā ļāva zinātniekiem atklāt galaktiku kopu 9,6 miljardu gaismas gadu attālumā, kas ir vistālākā zināmā galaktiku kopa. Tā ir ideāla laboratorija, kur veikt galaktiku evolūcijas izpēti. Zinātnieku grupa turpinās pētījumus un meklēs vēl tālākas galaktiku kopas.

Institute for the Physics and Mathematics of the Universe

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!