ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Spožākais no kvazāriem


Publicēts: 20.11.2013

Lai arī šis objekts ļoti atgādina spožu zvaigzni, patiesībā tas ir kvazārs, kas mājo milzīgā elipsveida galaktikā Jaunavas zvaigznājā. Gaisma no šī objekta līdz Zemei ceļo 2,5 miljardus gaismas gadus. 3C 273 ir viens no Zemei tuvākajiem kvazāriem, kā arī pirmais identificētais no šāda tipa objektiem. To 1960. gadu sākumā atklāja astronoms Alans Sendidžs.

Kvazārs patiesībā ir saīsinājums terminam "zvaigznei līdzīgs radioviļņu avots" (quasi-stellar radio source), jo debesīs tie izskatās kā zvaigznes. Patiesībā kavazāri ir ļoti tālu, aktīvu galaktiku centri, kur milzīgi matērijas diski ieskauj supermasīvus melnos caurumus. Kad materiāls no diska krīt melnā cauruma virzienā, daži kvazāri, tai skaitā arī 3C 273, izšauj kosmosā ļoti ātras matērijas plūsmas. Konkrētajā attēlā redzama šāda plūsma. Tās garums ir aptuveni 200 000 gaismas gadi.

Šo objektu izstarotās enerģijas apjoms simtiem un pat tūkstošiem reižu pārsniedz visas mūsu galaktikas izstaroto enerģijas apjomu. Ja 3C 273 atrastos tikai 30 gaismas gadu attālumā no Zemes, tas spožumā līdzinātos Saulei.

Attēls fotografēts ar Habla teleskopa plaša lauka un planetāro kameru WFPC 2, kas tika uzstādīta STS-125 misijas ietvaros. Šī kamera spēj uztvert redzamo gaismu, tuvo ultravioleto un tuvo infrasarkano starojumu.

Space Telescope

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!