ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Skulptora grupas galaktikas


Publicēts: 11.04.2009

Starptautiskā astronomijas gada "100 stundas ar astronomiju" jau ir pagājušas. To ietvaros notika tiešraides no profesionālajām observatorijām visā pasaulē. Šī unikālā notikuma piemiņai ESO publicējusi divas fantastiskas Skulptora grupas galaktiku fotogrāfijas, kas tapušas Lasiljas un Paranāla observatorijās.

Pirmajā attēlā redzama neregulārā galaktika NGC 55, kas pieder Skulptora galaktiku grupai, kas redzama dienvidu puslodes Skulptora zvaigznājā. Galaktikas šķērsizmērs ir aptuveni 70 000 gaismas gadi. Tā ir tikai nedaudz mazāka par Piena Ceļa galaktiku. NGC 55 vairāk atgādina mūsu galaktikai kaimiņos esošo Lielo Magelāna mākoni.

Izpētot aptuveni 20 planetāros miglājus, kas redzami šajā galaktikā, astronomi secināja, ka tā atrodas aptuveni 7,5 miljons gaismas gadu attālumā. Iespējams, ka NGC 55 veido pāri ar ne mazāk skaisto NGC 300.

NGC 55 fotografēts ar plaša lauka kameru, kas uzmontēta uz Lasiljas 2,2 metru teleskopa. Attēls ir ļoti detalizēts un tajā var saskatīt gan tālas galaktikas fonā, gan individuālas zvaigznes pašā galaktikā.

Otrajā attēlā redzama vēl viena Skulptora grupas galaktika. NGC 7793 raksturīga haotiska spirālveida struktūra. Attēlā ir grūti izdalīt infividuālus spirāles zarus, lai gan ir viegli pateikt, kāds ir galaktikas griešanās virziens. NGC 7793 atrodas nedaudz tālāk - 12,5 miljons gaismas gadu attālumā. Tā ir aptuveni uz pusi mazāka nekā NGC 55.

NGC 7793 tika fotografēta ar FORS instrumentu, kas piestiprināts pie VLT teleskopa ESO Paranāla observatorijā.

 

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!