ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sadursme, kas nenotika


Publicēts: 16.06.2012

Nesen publiskotajā Habla teleskopa attēlā detalizēti redzamas divas spirālveida galaktikas. Šis pāris pazīstams kā NGC 3314. Lai arī izskatās, ka noris aktīva divus galaktiku sadursme, patiesībā tas ir perspektīvas triks. Tās vienkārši atrodas vienā virzienā, skatoties no Zemes.

Šādas ainas esam pieraduši redzēt galaktiku mijiedarbības rezultātā. Šoreiz NGC 3314A un B šķir desmitiem miljonu gaismas gadu.

Kā mēs to zinām? Pamatā par galaktiku mijiedarbību liecina to neparastās, deformētās formas. Neizmērojami spēcīgā gravitācija, kas darbojas galaktiku saplūšanas gadījumā, izmaina galaktikas izskatu vēl ilgi pirms ir sākusies sadursme. Mainās ne tikai galaktikas forma, bet bieži vien tiek ierosināta jaunu zvaigžņu veidošanās, kas izpaužas kā zilu zvaigžņu kopas un mirdzoši miglāji.

NGC 3314 gadījumā mēs tiešām varam novērot priekšplānā esošās galaktikas formu izmaiņas, bet tas ir maldinošs fakts. NGC 3314A, kas atrodas priekšplānā, labajā apakšējā daļā redzamas zilgani-baltu zvaigžņu plūsmas. Tomēr šīs izmaiņas nav saistītas ar fonā redzami spirālveida galaktiku NGC 3314B.

Abu galaktiku kustības izpēte liecina, ka tās nav izmainītas un pārvietojas neatkarīgi viena no otras. Tas norāda, ka galaktikas neatrodas mijiedarbībā un nekad nav mijiedarbojušās viena ar otru.

NGC 3314A spirāles zarus visticamāk ir deformējusi cita galaktika - NGC 3312, kas plaša lauka attēlā redzama uz ziemeļiem.

Šada sagadīšanas ir ne tikai skaista, bet arī vērtīgs informācijas avots.

NGC 3314B putekļu joslas izskatās daudz gaišākas nekā NGC 3314A. Tas nav tādēļ, ka tālākajā galaktikā būtu mazāk putekļu, bet gan tādēļ, ka tās izskatās gaišākas, pateicoties NGC 3314A zvaigžņu mirdzumam. Priekšplānā esošās galaktikas putekļu joslas izskatās tumšākas arī tādēļ, ka tās izceļas uz tālāk esošās galaktikas fona.

Galaktiku savstarpējā pārklāšanās  palīdz astronomiem pētīt tādu fenomenu kā gravitācijas mikrolēcošana, kas novērojama tad, kad zvaigznes tuvāk esošajā galaktikā izraisa nelielu tālāk novietotās galaktikas gaismas deformāciju. Tieši šī efekta analizēšanai tika veikti novērojumi, kuru rezultātā ir izveidots konkrētais fotoattēls.

Tā kā kopējais ekspozīcijas laiks pārsniedz stundu, attēlā redzamas ne tikai NGC 3314 galaktikas, bet arī daudzas vēl tālāk esošas Visuma salas.

Space Telescope

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!