ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Plakana kā pankūka


Publicēts: 30.12.2013

Šajā ar Habla teleskopu fotografētajā attēlā redzama spirālveida galaktika ESO 373-8, kuru no Zemes šķir aptuveni 25 miljonu gaismas gadu liels attālums. Kopā ar vēl vismaz septiņām galaktikām tā ietilpsts NGC 2997 grupā. ESO 373-8 galaktiku mēs redzam kā šauru, mirdzošu svītru debesīs.

Liela daļa galaktika izskatās tieši šādi - plakanas, izstieptas, kā pankūkas. Mums pat ir grūti iztēloties šo galaktiku patieso formu. Bet vai jūs ziniet, kādēļ daļa galaktiku izskatās šādi?

Ja jums ir krēsls, ar kuru varat pagriezties ap savu asi, veiksim nelielu eksperimentu. Sāciet griezties, izpletuši rokas un kājas uz sāniem. Tad sāciet lēnām pievilkt kājas un rokas sev tuvāk un piespiediet pie ķermeņa. Kaut ko pamanījāt? Visticamāk, ka sākāt griezties ātrāk. Tas ir impulsa momenta nezūdamības efekts, kas darbojas arī galaktiku gadījumā.

Šī galaktika savu dzīvi sāka kā milzīga rotējošas gāzes bumba. Masai virzoties centra virzienā, galaktika sāka kustēties arvien ātrāk un ātrāk, līdz sāka veidoties disks. Visu, kas atradās virs un zem diska, šī griešanās kustība ievilka diskā, izveidojot "pankūku", kādu mēs to redzam mūsdienās.

Impulsa momenta nezūdamības likums darbojas vienmēr. Tam pakļaujas gan galaktika 25 miljonu gaismas gadu attālumā, gan ikviens no mums, kas šodien pamēģināja griezties krēslā.

Space Telescope

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!