ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Piena Ceļa māsīca NGC 4945


Publicēts: 2.09.2009

ESO ir publicējusi fantastisku netālu esošās galaktikas NGC 4945 fotogrāfiju. Šī galaktika ir Piena Ceļa galaktikas māsīca, kura pret Zemi ir pavērsta ar diska malu. Mirdzošie, spožie zari griežas ap šķērsim līdzīgo centrālo reģionu. NGC 4945 centrā atrodas supermasīvs melnais caurums.

NGC 4945 atrodas aptuveni 13 miljons gaismas gadu attālumā Kentaura zvaigznājā. Pat ar nelielu teleskopu jūs varētu pamanīt šo galaktiku, ja jūs atrastos novērojumiem optimālajā ģeogrāfiskajā pozīcijā. NGC 4945 1826. gadā atklāja Džeimss Danlops Austrālijā.

NGC 4945 jaunākais portrets ir tapis ar plaša lauka kameru WFI, kas uzmontēta uz 2,2 metru MPG/ESO teleskopa La Siljas observatorijā Čīlē. Skatoties no Zemes, šī galaktika atgādina cigāru, lai gan patiesībā tā ir spirālveida galaktika, kuras diska platums ir daudzkārt lielāks par biezumu. Zvaigznes, putekļi un gāze griežas ap spožo centru. Attēlā, kura iegūšanai izmantoti specifiski optiskie filtri, labi redzami apgabali, kuros veidojas jaunās zvaigznes.

Ir zināms, ka NGC 4945 centrā ir aktīvs kodols. Tas nozīmē, ka tās centrālie reģioni izstaro vairāk enerģijas nekā mierīgāko galaktiku centri, piemēram, kā Piena Ceļa galaktika. NGC 4945 tiek uzskatīta par Seiferta galaktiku. Šādu galaktiku centrā atrodas supermasīvi melnie caurumi, kas pievelk matēriju, to paātrinot un uzkarsējot. Rezultātā tiek izstaroti gan gamma stari, gan ultravioletais starojums. Piena Ceļa galaktikas centrā arī ir melnais caurums, bet tas vairs aktīvi "nebarojas".

 

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!