ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mesjē 89


Publicēts: 14.01.2019

100 miljardi. Tik daudz zvaigžņu mājo elipsveida galaktikā M89 jeb Mesjē 89. Šī galaktika atrodas aptuveni 55 miljonu gaismas gadu attālumā Jaunavas zvaigznājā. M89 ir nedaudz mazāka nekā Piena Ceļš, bet dažas no šīs galaktikas intriģējošākajām īpašībām nav viegli ieraugāmas. Piemēram, putekļu un gāzu apvalks, kas stiepjas vairāk nekā 150 000 gaismas gadu attālumā no galaktikas centra.

Spožās galaktikas centrā mājo supermasīvs melnais caurums, kura akrēcijas diskā daļiņas tiek paātrinātas. Daļa no tām tiek izmestas no galaktikas milzīgos ātrumos un veido aptuveni 100 000 gaismas gadu garu sakarsētas gāzes plūsmu. Visticamāk, ka agrāk M89 ir bijusi ļoti aktīva galaktika - vai nu kvazārs, vai nu radiogalaktika.

Galaktiku ieskauj gāzu plūsmas un mākoņi, kas varētu būt pagātnē notikušu sadursmju liecinieki un atliekas. Galaktika ir bagāta arī ar lodveida zvaigžņu kopām. To tur ir vairāk nekā 2000.

M89 1781.gadā atklāja franču astronoms Šarls Mesjē. Viņš bija dedzīgs komētu mednieks. Savu "ne-komētu" katalogu astronoms sāka veidot pateicoties Krabja miglājam, kuru zinātnieks sajauca ar Haleja komētu. Mūsdienās šis katalogs, kuru veido 110 objekti, ir viens no vaļasprieka astronomu iecienītākajiem debesu objektu ceļvežiem.

Galaktiku kā blāvu gaismas mākoni var saskatīt 8'' vai lielākā teleskopā.

Space Telescope

Komentāri

  1. 123 tieši 14.01.2019 domāja šādi:

    Īsti tā nevar saprast, pienācās googlēt, tā M89 ir spožā attēla stūrī. Spirālveida mazā nav pieminēta, aprakstīta.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!