ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

M33 jaunā gaismā


Publicēts: 27.02.2008

NASA astronomi ir sakombinējuši 39 atsevišķus M33 attēlus, kas uzņemti ultravioletajā spektrā un kuru kopējais ekspozīcijas laiks ir 11 stundas, lai iegūtu visdetalizētāko galaktikas ultravioletā spektra attēlu. Attēli sākotnēji fotografēti, izmantojot SWIFT pavadoni.

Trinagula (trijstūra) galaktika ir 33 objekts Mesjē katalogā. Tā atrodas aptuveni 2.9 miljons gaismas gadu attālumā un ir redzama Triangula zvaigznājā. M33 ir Piena ceļa lokālās grupas locekle. M33 ir daudz mazāka, tās kopējā masa ir tikai 1/10 daļa no Piena ceļa galaktikas masas. Šīs spirālveida galaktikas diska šķērsizmērs ir 50 000 gaismas gadi.

SWIFT ultravioletais/optiskais teleskops fotografēja M33 no 2007. gada 23. decembra līdz 2008. gada 4. janvārim, izmantojot trīs dažādus ultravioletā spektra filtrus. Attēlā labi redzami atsevišķi klasteri un zvaigžņu veidošanās reģioni.

Jaunās, karstās zvaigznes ir spēcīgi ultravioletās gaismas avoti, kas savukārt uzkarsē apkārtējos gāzes mākoņus. Pa kreisi un uz leju no galaktikas kodola labi redzams milzīgais zvaigžņu veidošanās apvidus NGC604. Tas ir aptuveni 40 reizes lielāks par Oriona miglāju un ir lielākais zvaigžņu veidošanās reģions Lokālās grupas ietvaros.

Neskatoties uz M33 mazo izmēru, šī galaktika ir bagātāka ar jaunu zvaigžņu veidošanās apvidiem nekā Piena ceļa vai Andromēdas galaktika.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!