ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

M33 infrasarkanajā spektrā


Publicēts: 7.04.2009

Viena no Piena Ceļa galaktikas kaimiņienēm ir atklājusi savu patieso būtību NASA Spitzera infrasarkano staru spektra teleskopa fotoattēlā. M33 jeb Trijstūra galaktika, kas atrodama Trijstūra zvaigznājā, arī pieder pie Lokālās grupas. M33 un Piena Ceļa galaktikas visumā ceļo kopā. M33 ir viena no galaktikām, kas lēnām tuvojas Piena Ceļa galaktikai, par spīti visuma izplešanās teorijai.

M33 atrodas aptuveni 2,9 miljons gaismas gadu attālumā. Šis attēls, kurā redzama brīnišķīgā spirālveida galaktika, ir trīs krāsu kombinētais attēls, kurā atainoti dati no diviem Spitzera teleskopa instrumentiem. Zilā krāsā attēloti 3,6 un 4,5 mikronus garie viļņi, zaļā - 8 mikornus. Šie viļņu garumi ir reģistrēti ar infrasarkano staru masīva kameru. Savukārt sarkanā gaisma ataino 24 mikronu elektromagnētisko starojumu, kas ir reģistrēts ar Spitzera daudzjoslu fotometru.

Spitzera teleskopa attēlā šī galaktika izskatās ļoti krāsaina. Zvaigznes, daļa no kurām pieder Piena Ceļa galaktikai, mirdz kā zili dārgakmeņi. Putekļi, kas bagāti ar organiskām molekulām ir iekrāsoti zaļos toņos. Izplūdušie, sarkanīgi oranžie plankumi ir vietas, kur rodas jaunas zvaigznes. Sarkanie punktiņi, kas redzami fonā, visticamāk ir tālas galaktikas.

Attēls ir ne tikai vizuāli skaists. Tas maina astronomu priekšstatus par M33 galaktiku, jo infrasarkanajā spektrā tā izrādījās daudz lielāka, nekā var novērot redzamajā gaismā. Spitzera teleskops spēj uztvert starojumu no daudz aukstāka materiāla, kurš atrodas tālu aiz redzamajā gaismā novērojamā galaktikas diska robežām. Nav gan skaidrs kā šis materiāls ir nonācis tik tālu, bet iespējams, ka šādu matērijas pārvietošanu ir nodrošinājušas jaunās zvaigznes vai supernovas.

 

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!