ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

LOFAR palīdz atklāt jaunu milzu galaktiku


Publicēts: 19.03.2013

Starptautiska astronomu komanda ASTRON astronoma, doktora Džordža Helda vadībā ir atklājusi agrāk nezināmu milzīgu radiogalaktiku. Pētījumā izmantoti LOFAR jaunā zemas frekvences radioviļņos veiktā debesu apskata sākotnējie attēli.

Debesu apskats tiek veikts ar jaudīgo Starptautisko LOFAR teleskopu (ILT). Šobrīd ASTRON komanda ir uzsākusi pirmo visu daudzfrekvenču debesu apskatu (MSSS).

Caurlūkojot pirmos MSSS attēlus, doktors Helds identificēja jaunu radioviļņu avotu, kura izmērs ir līdzvērtīgs pilna Mēness diska diametram. Radioviļņu starojums ir saistīts ar materiālu, kas ir izmests no vienas no trijām, mijiedarbībā esošām galaktikām pirms desmitiem līdz simtiem miljoniem gadu. Materiāla plūsmu garums daudzkārt pārsniedz galaktiku sistēmas izmērus, stiepjoties miljoniem gaismas gadu lielā attālumā starpgalaktiskajā telpā.

Tā kā MSSS apskats ir sācies pavisam nesen, zinātnieki cer, ka tā ietvaros tiks atklāti vēl daudz šādi objekti.

Jaunatklātā galaktika pieder tā dēvētajām milzu radiogalaktikām (GRG), kas ir radiogalaktiku paveids, kurām raksturīgi milzīgi fiziskie izmēri, liekot domāt, ka tās ir vai nu ļoti aktīvas, vai arī ļoti senas.

LOFAR ir ideāls instruments GRG meklējumiem, jo tas darbojas zemās frekvencēs, kas raksturīgas seniem objektiem, kā arī tā redzeslauks ir piemērots milzīgu objektu fotografēšanai.

Jaunās GRG centrs ir saistīts ar vienu no galaktiku trijotnes UGC 09555 galaktikām. Centrālās galaktikas sarkanā nobīde ir z=0.054536, kas nozīmē, ka tā atrodas aptuveni 750 miljonu gaismas gadu attālumā no Zemes. Centrālais radioviļņu avots bija zināms jau agrāk un tam bija konstatēts milzu radiogalaktikām raksturīgs spektrs.

LOFAR MSSS apskata ietvaros tiks nofotografētas visas ziemeļu puslodes debesis ļoti zemu frekvenču diapazonā no 30 līdz 160 MHz (2 līdz 10 m). Primārais šīs apskates mērķis ir izveidot visu debesu modeli, kurš tiks izmantots daudz detalizētāku pētījumu kalibrēšanai. LOFAR jutība un leņķiskā izšķirtspēja ir līdzīga kā Ļoti lielajam masīvam (VLA), ASTRON Vesterbrūkas Sintēzes radioteleskopam (WSRT) un Milzīgajam metru viļņu radioteleskopam (GMRT). MSSS apskate ir unikāla, jo tiek veikta ievērojami zemākās frekvencēs, tādēļ pastāv iespēja, ka izdosies atklāt jaunus avotus, kuri nav pamanīti agrāko pētījumu ietvaros.

ASTRON

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!