ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kosmosa zilais valis


Publicēts: 9.07.2009

CSIRO astronomiem izdevies ieraudzīt milzu galaktikas Centaurus A slepeno seju. Šīs radio galaktikas radio viļņu starojums aizņem apgabalu, kas ir aptuveni 200 reizes lielāks par pilnu Mēnesi. Galaktikas izstarotie radio viļņi ir pārvērsti detalizētā attēlā.

Centaurus A atrodas aptuveni 14 miljons gaismas gadu attālumā dienvidu puslodē esošajā Kentaura zvaigznājā. Šīs galaktikas centrā atrodas melnais caurums, kura masa 50 miljons reižu pārsniedz Saules masu.

"Ja jūsu acis spētu redzēt radio viļņus, palūkojoties augšup debesīs, jūs ieraudzītu šīs galaktikas radio spīdumu, kas aizņemtu lielāku apgabalu nekā 200 pilni Mēneši," pastāstīja pētījuma vadītāja, doktore Ilana Feaina no CSIRO. "Šādas galaktikas ir ļoti retas. Tās ir kā kosmosa zilie vaļi - milzīgas un retas."

Centaurus A ir tik milzīga un spoža radioviļņu spektrā, ka līdz šim neviens nebija mēģinājis izveidot šādu attēlu.

"Šī ir visdetalizētākā Centaurus A radiofotogrāfija," piebilda doktors Leviss Bols. "Pasaulē ir vēl dažas organizācijas, kurām ir pieejama tehnoloģija un iespējas, kas ļautu izveidot šādu attēlu. Mēs bijām pirmie, kas kaut ko tādu izmēģināja."

Doktores Feainas vadītā komanda izmantoja CSIRO Kompakto masīvu Austrālijā un novēroja šo galaktiku vairākus gadus. Novērojumi kopumā tika veikti 1200 stundas, kuru laikā tika izveidoti 406 atsevišķi attēli, no kuriem galarezultātā tika izveidots lielais attēls. Datorapstrāde ilga aptuveni 10 000 stundu.

Astronomiem šis ir ļoti noderīgs attēls, lai pētītu kā melnie caurumi un radio viļņu plūsmas mijiedarbojas ar galaktikas zvaigznēm un putekļiem, kā arī, lai izprastu galaktikas evolūcijas procesu laika gaitā.

Centaurus A ir vistuvākā no galaktikām, kuru centrā atrodas supermasīvs melnais caurums, kurš ražo radio viļņu plūsmas. Tādēļ šī galaktika ir ļoti pateicīgs izpētes objekts.

Doktore Feaina pastāstīja, ka šī tipa galaktikas patlaban ir atklātas maz, jo mūsdienās pieejamie teleskopi nenodrošina nepieciešamo jutīgumu, lai atklātu šādus avotus. CSIRO patlaban izstrādā jaunu teleskopu ASKAP, kas atradīsies Austrālijas rietumu daļā. Tas būs teleskops, kurš spēs meklēt Centaurus A līdzīgas galaktikas plašos debesu apgabalos.

"ASKAP būs neticami ātrs," pastāstīja profesors Braiens Boils. "Centaurus A datu savākšana ar Kompakto masīvu ilga 1200 stundas. ASKAP to spēs paveikt piecās minūtēs."

Patlaban tiek plānots, ka ASKAP tiks pabeigts 2012. gadā. Pirmajās sešās tā darbības stundās, tas iegūs vairāk informācijas, nekā ar visiem agrākajiem radio teleskopiem kopā.

Centaurus A galaktika redzamajā spektrā tika atklāta jau 1826. gadā Parramatas observatorijā netālu no Sidnejas. Katalogos tā tika ieviesta kā NGC 5128. Kā radio viļņu avots šī galaktika tika atklāta 1947. gadā.

CSIRO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!