ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kad galaktika aiztur elpu


Publicēts: 15.03.2010

Zinātnieki ir atraduši pierādījumus, ka milzīgas katastrofas spēja apturēt jaunu zvaigžņu dzimšanu galaktikās Visuma agrīnajos evolūcijas posmos.

Izpēti vadīja Durhamas universitātes fizikas departaments. Finansējumu nodrošināja Karaliskā biedrība un Karaliskā astronomijas biedrība.

Pētījuma objekts bija masīva galaktika SMM J1237+6203, kurā tika novēroti neskaitāmi sprādzieni, kas, kā paziņoja zinātnieki, ir notikuši katru sekundi miljoniem gadu garā laika periodā.

Šo sprādzienu rezultātā jaunu zvaigžņu dzimšanai nepieciešamā gāze tika izkaisīta plašā apkaimē, tādejādi regulējot galaktikas attīstību. Pētījumā iesaistītie zinātnieki uzskata, ka šo masīvo enerģijas plūsmu radīja melnā cauruma mijiedarbība ar matēriju vai supernovu spēcīgie vēji.

SMM J1237+6203 atrodas Lielā lāča zvaigznāja virzienā. Šobrīd mēs šo galaktiku redzam tādu, kāda tā izskatījusies pirms 10 miljardiem gadu. Tas ir aptuveni 3 miljardi gadi pēc Lielā sprādziena.

Izpētot Piena Ceļa galaktikai tuvākās galaktikas, zinātnieki novēroja, ka kāds galaktikas mēroga notikums ir apstādinājis jaunu zvaigžņu veidošanos galaktikās Visuma agrīnajos attīstības posmos. Teorētiķi sprieda, ka tā varētu būt spēcīga enerģijas plūsma, kas aizpūta prom no galaktikas gāzi un matēriju, bet pierādījumi šādam notikumam līdz šim netika atrasti.

Izmantojot Gemini teleskopa NIFS spektrometru, kas darbojas infrasarkano staru spektram tuvā diapazonā, zinātnieki izmērīja matērijas plūsmas ātrumu SMM J1237+6203 galaktikā. Atklājās, ka šīs plūsmas ir pietiekami jaudīgas, lai matērija, no kuras varēja veidoties jaunās zvaigznes, pamestu galaktiku. Tādejādi turpmākā zvaigžņu veidošanās šajā galaktikā tika apstādināta.

"Mēs lūkojamies pagātnē un redzam milzīgu katastrofu, kas burtiski izslēdza jaunu zvaigžņu veidošanās procesu un apstādināja galaktikas augšanu Visuma pirmsākumos," teica doktors Deivs Aleksanders no Durhamas universitātes. "Šādā veidā galaktika regulē augšanu, neļaujot veidoties jaunām zvaigznēm. Teorētiķi paredzēja, ka šo kontroli veic spēcīgas enerģijas plūsmas, bet tikai tagad mēs šo procesu ieraudzījām. Mēs uzskatām, ka līdzīgi procesi ir apstādinājuši arī citu Visuma pirmsākumos izveidojušos galaktiku augšanu, aizpūšot prom jaunajām zvaigznēm nepieciešamo matēriju."

Durhamas universitātes zinātnieku vadītā izpētes grupa plāno izanalizēt arī citas Visuma pirmsākumos radušās galaktikas, lai pārbaudītu vai arī tajās vērojami līdzīgi procesi.

The Royal Astronomical Society

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!