ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kā atjaunot vecu galaktiku?


Publicēts: 13.04.2015

Iedomājieties, ka jūsu rīcībā ir nonākusi veca galaktika. Iespējams nākotnē, kad zvaigžņu pirkšana nebūs tikai pasākums, ar kuru jūs sponsorējat veiklus darboņus, varēsiet iegādāties simtiem miljardiem zvaigžņu un galarezultātā kļūt par galaktikas īpašnieku. Ko darīt tad, ja cerētās spirālveida galaktikas, kas rotāta ar putekļu joslām, sarkanīgiem zvaigžņu veidošanās reģioniem un zilgano, karsto zvaigžņu kopām, jums ir iesmērēta vienveidīga, bāla elipsveida galaktika? Izrādās, ka, līdzīgi kā vecas kumodes un auto, arī galaktikas ir iespējams atjaunot.

Tieši tas ir noticis ar elipsveida galaktiku NGC 2865, kas atrodas aptuveni 100 miljonu gaismas gadu attālumā Hidras zvaigznājā. Šo galaktiku atklāja Džons Heršels 1835. gadā.

Elipsveida galaktikās parasti ir vecas zvaigznes. NGC 2865 tomēr ir salīdzinoši jauna un dinamiska, kuras ātri rotējošā diskā ir daudz jaunas zvaigznes un ar smagajiem elementiem bāgāta gāze. Elipsveida galaktikās nemēdz būt tik daudz jaunu zvaigžņu, kas liek domāt, ka zvaigžņu veidošanās ir notikusi salīdzinoši nesen, ne vairāk kā pirms miljards gadiem.

Zvaigžņu veidošanos izraisīja izmēros iespaidīgas elipsveida galaktikas saplūšana ar spirālveida galaktiku, kas pēc izmēriem bija līdzīga Piena Ceļam. Spirālveida galaktikas gāze nodrošināja jaunu zvaigžņu veidošanos.

Blāvais halo, kas ieskauj elpisveida galaktiku, ir pārpalikums no saplūšanas procesa. To veido aukstā gāze, kas tika atrauta no spirālveida galaktikas.

Space Telescope

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!