ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Habls nofotografē lidojošo šķīvīti


Publicēts: 9.04.2009

Habla teleskopam ir izdevies noķert ļoti eksotisku objektu - NGC 7049, kas atrodas dienvidu puslodē redzamajā Indiāņa zvaigznājā. NGC 7049 struktūra ir neparasta un liecina, ka ne pārāk sen šis objekts ir aprijis veselu galaktiku.

Lai arī internetā Habla teleskopa jaunākais veikums vietām ir izbazūnēts kā sensacionāls lidojošā šķīvīša fotoattēls, patiesībā NGC 7049 ir visai reta tipa galaktika. Tā daļēji ir diskveida kā mūsu Piena Ceļa galaktika, daļēji - elipsveida.

Tālajā galaktikā labi redzamas lodveida zvaigžņu kopas. Blāvie gaismas punktiņi ir izkārtoti galaktikas oreolā, kuru veido miljardiem zvaigžņu. Lodveida zvaigžņu kopas ir blīvi zvaigžņu grupējumi, kuros var atrasties no dažiem simtiem tūkstošu līdz pat miljoniem zvaigžņu. Šādās kopās ir atrodamas galaktiku visvecākās zvaigznes.

Kombinētā tipa galaktikas veido plakans disks, kas ieskauj centrālo kodolu, gluži kā tas ir spirālveida galaktiku gadījumā, bet tajās praktiski vairs nav gāzes, kā tas ir vērojams elipsveida galaktikās.

Kad gāze riņķo ap galaktikas centru, gravitācijas darbības rezultātā veidojas spirālveida zaru struktūras, kurās sablīvējas gāzes un rodas labvēlīgi apstākļi jaunu zvaigžņu dzimšanai. Jaunās zvaigznes izgaismo gāzi un ar piemērotu aprīkojumu ir iespējams vērot fantastiskas spirālveida galaktikas.

NGC 7049 gadījumā gāzes resursi ir praktiski beigušies. Tā izskatās pūkaina un izplūdusi, bet galaktikā novērojamas neparastas putekļu joslas, kas riņķo ap spožo centru. Šie biezie mākoņi absorbē gaismu un neļauj saskatīt aiz tiem esošās zvaigznes.

Lai putekļus ieraudzītu tik skaidri, putekļiem ir jābūt ļoti lielos apjomos. Putekļi parasti ir satopami galaktikās, kurās notiek aktīva zvaigžņu veidošanās, kas NGC 7049 gadījumā nav novērots, jo tur nav zvaigznēm nepieciešamā izejmateriāla - gāzes. Tātad šajā galaktikā nevajadzētu būt daudz putekļiem. Tomēr tie tur ir.

Iespējams, ka astronomiskos mērogos salīdzinoši nesen šī milzu galaktika ir "apēdusi" kādu mazāka izmēra kaimiņieni un tās putekļi tagad ir redzami NGC 7049. Interesanti, ka ir zināmas kombinētā tipa galaktikas, kurās ir atklāta gāze, kas uzvedas ļoti dīvaini. Gāze riņķo pretējā virzienā, ja salīdzina ar galaktikā esošajām zvaigznēm. Šī pazīme skaidri norāda uz sadursmi ar citu, visticamāk, mazāku galaktiku.

Varbūt, ka tieši tas ir noticis ar NGC 7049 pirms dažiem simtiem miljoniem gadu.

ESA/NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!