ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Habls & Čandra apvieno spēkus


Publicēts: 27.02.2003

Habla teleskopam parasti nevajag kāda palīdzību, lai iegūtu skaistus attēlus, bet jaunā komanda, ko veido Habls un tā māsa Čandra – rentgenstaru observatorija, ir ieguvusi izcilu attēlu, kurā redzams no spirālveida galaktikas izplūstošs vējš.

Kombinējot dažādu gaismas viļņu garumu novērojumus, astronomi meklēja arvien pilnīgākus kosmisko objektu un fenomenu attēlus. Šajā gadījumā galaktikas NGC 3079 (galaktika atrodas 55 miljons gaismas gadu attālumā no Zemes) iekšienē tika atklātas dažas interesantas detaļas – torņveida gāzes pavedieni, kas veido tādu kā pakavveida zīmējumu.

Veidojums sastāv no siltas gāzes (10 000 grādi pēc Celsija) un karstas gāzes (10 miljons grādu pēc Celsija) maisījuma. Gāzes spektrs neiekļaujas redzamās gaismas spektrā un ir saskatāms tikai ar Čandras rentgenstaru observatoriju.

Karsto un silto gāzes plūsmu korelācija norāda, ka tās ir veidojušās kā superātrs gāzes vējš, kas izplūst no galaktikas centrālajiem reģioniem. Tā rezultātā ir izveidojies dobums galaktikas diska aukstajā gāzē, skaidro astronomi. Superātrais vējš ir izstiepis aukstās gāzes fragmentus gar dobuma malām, izstiepjot tos kā garus pavedienus un piedevām tos uzsildot. Supervēja pilns attēls rāda, ka pavedienus ieskauj blāvāks konisks rentgenstaru emisijas mākonis.

Šāds superātrais vējš kā NGC 3079 galaktikā varētu būt radies centrālā, supermasīvā melnā mākoņa darbības rezultātā, vai kā supernovas sprādziena efekts. Šādiem ātriem vējiem ir liela nozīme galaktiku evolūcijas procesā, regulējot zvaigžņu veidošanos un izkliedējot smagos elementus uz galaktikas ārējiem apgabaliem un aiz galaktikas robežām.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!