ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Habla teleskopa pavēlnieks II


Publicēts: 4.04.2009

2009. gada 1. un 2. aprīlī Habla teleskops tika pavērsts pret objektu, ko izvēlējās Habla teleskopa pavēlnieki. Tā bija galaktiku grupa Arp 274 jeb NGC 5679. Apskatiet attēlu un spriediet paši, vai bija vērts censties, lai šo objektu izvirzītu vadībā.

Divās no trim attēlā redzamajām galaktikām noris ļoti intensīva zvaigžņu veidošanās, par ko liecina jauno zvaigžņu sakopojumi, kas redzami galaktiku zaros. Arī kreisajā pusē esošā galaktika izskatās visai aktīva. Lielākā no trim galaktikām ir spirālveida galaktika, iespējams tā ir šķērsotā. Galaktiku sistēma atrodas aptuveni 400 miljons gaismas gadu attālumā Jaunavas zvaigznājā.

Arp 274 fotografēšanai tika izmantota Habla teleskopa plaša lauka planetārā kamera 2. Tika kombinēti vairāki filtri. Zvaigžņu krāsas liecina par to vecumu. Dzeltenīgās un vecākās zvaigznes redzamas galaktiku centrālajos reģionos. Galaktiku zaros labi saskatāmas jaunās un zilās zvaigznes. Šo jauno zvaigžņu veidošanās procesā ir izgaismoti miglāji, kurus redzam kā rozā pleķīšus. Redzamas arī tumšās putekļu joslas. Priekšplānā redzamas divas spožas Piena Ceļa zvaigznes.

Par Arp 274 nobalsoja 67 021 no gandrīz 140 000 balsotāju. Pavisam bija izvirzīti seši objekti.

 

Hubblesite

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!