ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Galaktikas centra panorāma


Publicēts: 13.01.2009

Divi spēcīgākie kosmosā lidojošie teleskopi ir apvienojuši spēkus, lai iegūtu Piena Ceļa galaktikas kodola panorāmu. Šī Habla un Spitzera teleskopu kopbilde ir detalizētākais mūsu galaktikas centra fotoattēls infrasarkano staru spektrā.

Attēlā labi redzamas vairākas jaunu zvaigžņu populācijas un kompleksas gāzu un putekļu struktūras, kuras rada zvaigžņu vēji un supernovu sprādzieni.

Attēlā redzamais apgabals aizņem aptuveni 300 gaismas gadus. Galaktikas centrs ir baltais reģions, kas redzams attēla labajā apakšējā stūrī. Attēls sniedz nojausmu par to kā veidojas masīvas zvaigznes un kā tās ietekmē tuvējo apkārtni.

Fotografēts ar Habla NICMOS kameru un Spitzera IRAC kameru. NICMOS kameras izšķirtspēja ir 0,025 gaismas gadi. Habla telskopa attēlos jau var saskatīt objektus, kuri ir aptuveni 20 reizes lielāki par mūsu Saules sistēmu.

Ja mēs censtos aplūkot galaktikas centru redzamās gaismas spektrā, tad milzīgie, blīvie putekļu un gāzu mākoņi neļautu saskatīt lielāko daļu objektu. Infrasarkanajiem stariem šie necaurredzamie mākoņi nav nekāds šķērslis.

Hubblesite

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!