ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Galaktika Mesjē 94


Publicēts: 19.10.2015

Habla teleskopa fotografētajā attēlā redzama spirālveida galaktika M94, kas atrodas Medību Suņu zvaigznājā aptuveni 16 miljonu gaismas gadu attālumā. Šo galaktiku 1781.gadā atklāja Pjērs Mešēns, bet Šarls Mesjē savam katalogam to pievienoja divas dienas vēlāk. M94 ir viena no spožākajām galaktikām M94 grupā, kurā ietilpst 16 līdz 24 galaktikas. Šī grupa pieder Jaunavas superkopai.

M94 ir divas gredzenu struktūras. Iekšējā gredzenā novērojama aktīva jaunu zvaigžņu veidošanās. Aplūkojot galaktikas ārējo gredzenu infrasarkano un ultravioleto staru diapazonā, redzams, ka tas nav vienkāršs zvaigžņu gredzens, bet gan sarežģīta spirāles zaru struktūra. Ārējā diskā atrodas aptuveni 23% no galaktikas kopējās zvaigžņu masas, kā arī tur mājo aptuveni 10% jauno zvaigžņu.

2008. gadā publiskotā pētījuma rezultāti liecina, ka M94 nesatur tumšo matēriju vai arī tās tur ir ļoti maz. Mūsdienās izmantotie galaktiku veidošanās modeļi pagaidām nespēj izskaidrot šīs galaktikas neparasto uzbūvi, kā arī nav zināms scenārijs, kādā veidā galaktika varētu pazaudēt tumšo matēriju.

SpaceTelescope

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!