ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Galaktika ar mirdzošu sirdi


Publicēts: 8.07.2014

Attēlā, kurš fotografēts ar Habla teleskopu, redzama netālu esošā spirālveida galaktika NGC 1433, kas atrodas 32 miljonu gaismas gadu attālumā. Šī ir Seiferta galaktika. Tās ir aktīvas galaktikas, kurām raksturīgs ļoti spožs un gaišs centrs, ja salīdzina ar Piena Ceļa galaktikas centrālo daļu.

Astronomiem ļoti interesē galaktiku kodoli. Tiek uzskatīts, ka gandrīz vai visu galaktiku centrā atrodas supermasīvs melnais caurums, kuru ieskauj matērijas disks.

NGC 1433 tika pētīta kā viena no 50 netālu esošajām galaktikām LEGUS projekta ietvaros. LEGUS projektā tiek pētīts galaktiku ultravioletais starojums, kura izcelsme ir saistīta ar jaunveidotām zvaigznēm. Seiferta galaktikās ultravioleto gaismu izstaro arī akrēcijas disks, kas ieskauj centrālo supermasīvo melno caurumu. Šo galaktiku izpēte ultravioletā starojuma diapazonā ļauj izprast, kā gāze uzvedas melnā cauruma tuvumā.

LEGUS ietvaros tiek pētīti dažādi šo galaktiku parametri. Habla teleskopa savāktie dati būs lielisks pamats nākotnē iecerētajiem pētījumiem, kas tiks veikti ar Džeimsa Veba teleskopu un Atakamas Lielo milimetru/submilimetru režģi (ALMA). Jau tagad ar ALMA palīdzību ir izdevies pamanīt neparastu spirālveida struktūru molekulārajā gāzē netālu no NGC 1433 centra. Astronomi ir atklājuši arī aptuveni 150 gaismas gadus garu matērijas plūsmu, kas ir līdz šim mazākā novērotā šāda tipa matērijas plūsma.

Attēls iegūts, kombinējot redzamās gaismas, infrasarkano staru un ultravioletās gaismas diapazona datus.

Space Telescope

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!