ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Dzīvojamās platības paplašināšanās


Publicēts: 8.03.2008

Vai nav patīkami, ja jūs dzīvojat vienistabas dzīvoklī un pēkšņi atklājat, ka ir pieejama vēl viena istaba? Protams, ja par to nav jāmaksā. Austrālijas astronomi ir aprēķinājuši, ka Piena ceļa galaktika ir aptuveni divas reizes biezāka nekā tika uzskatīts agrāk.

Aprēķinus veica Sidnejas universitātes astronomi, kas izskaitļoja, ka agrāko 6000 gaismas gadu vietā, Piena ceļš ir 12 000 gaismas gadus biezs.

Zinātnieki veica cita veida pētījumus, izmantojot jau zināmos un pieņemtos datus, ka galaktikas vidējais diametrs ir 100 000 gaismas gadi, bet platums - 6000 gaismas gadi. Tad viņi izdomāja pārbaudīt šos pieņēmumus.

Savos aprēķinos astronomi izmantoja plaši pielietotu attāluma noteikšanas metodi - pulsāru gaismas mērīšanas metodi. Kad gaisma no attāla pulsāra pārvietojas cauri Piena ceļa fona materiālam, kas pazīstams kā siltā jonizētā vide jeb WIM, tā kļūst lēnāka. Sarkanā spektra gaisma palēlinās daudz izteiktāk nekā zilā. Izmērot pulsāra gaismas izmaiņas, astronomi var noteikt cik lielam materiāla daudzumam cauri ceļojusi gaisma.

Kad aprēķinos tika izmantoti 40 dažādi pulsāri, kas atrodas galaktikas diskā un virs tā, astronomi ieguva agrāk zināmos skaitļus. Kad viņi izmantoja tikai 17 pulsārus, kas atrodas virs un zem galaktikas diska, zinātnieki ieguva jaunus, precīzākus skaitļus.

"No tūkstošiem zināmo pulsāru, kas atrodas Piena ceļa galaktikā un ārpus tās, tikai aptuveni 60 no tiem ir zināmi attālumi," paskaidroja astrofizikas profesors Braiens Genslers. "Lai izmērītu Piena ceļa galaktikas biezumu, mums jāfokusējas uz tiem, kas atrodas virs un zem galaktikas. Tas nozīmē to, ka pulsāri, kas atrodas galaktikas iekšienē, nevar sniegt mums vajadzīgo informāciju."

"Daži kolēģi ir nākuši man klāt un teikuši - tas visu sabojā," paskaidroja profesors. "Savukārt citi ir teikuši - ah, tgad viss kļūst skaidrs."

University of Sydney

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: