ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Dod un ņem


Publicēts: 3.03.2009

Jaunākajā Habla teleskopa attēlā redzama galaktiska mēroga cīņa starp trim impērijām, kuras izmanto spēcīgos gravitācijas ieročus. Nevar izslēgt, ka sadursmes rezultātā viena no iesaistītajām pusēm tiks pilnībā iznīcināta.

Galaktiku sadursmes nav neparasta lieta, lai gan vērot no malas šīs milžu cīņas ir neaizmirstams piedzīvojums. Lai redzētu kauju no paša sākuma līdz beigām, jums vajadzētu miljardiem gadu. Par laimi Habla teleskops ļauj mums palūkoties uz dažādiem cīņas etapiem, kas atrodami visapkārt visumā.

Aptuveni 100 miljonus gaismas gadu attālumā Dienvidu zivs (Piscis Austrinus) zvaigznājā vērojama trīs galaktiku gravitācijas spēku "dod un ņem" spēle. Habla teleskopa detalizētajā attēlā astronomi var izpētīt gāzu savstarpējo pārvietošanos starp galaktikām.

Attēlā redzamas trīs galaktikas - NGC 7173 (kreisā malējā), NCG 7174 (attēla vidū) un NGC 7176 (pa labi uz leju). Tās ir daļa no Hiksona 90. kompaktās grupas, kas ir nosaukta par godu astronomam Paulam Hiksonam, kurš 1980tajos gados klasificēja šīs nelielās galaktiku kopas.

NGC 7173 un NGC 7176 ir viendabīgas, normālas elipsveida galaktikas, kurās nav daudz putekļu un gāzes. Savukārt NGC 7174 ir pilnīgs pretstats. Tā ir "kropla" spirālveida galaktika, kuru gabalos cenšas saraustīt kaimiņienes. Gravitācijas spēku mijiedarbības rezultātā ir izveidojušās veselas zvaigžņu astes un starpgalaktiskie tilti. Visticamāk, ka NGC 7174 zvaigznes tiks izkaisītas saplūstošajā milzu visuma salā, kas būs desmitiem vai pat simtiem reižu lielāka par Piena Ceļa galaktiku.

 

Space Telescope Institute

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!