ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Dīvaine no Lauvas trijotnes


Publicēts: 30.06.2010

NGC 3628 ir spirālveida galaktika, kas pieder galaktiku grupai, kura atrodas aptuveni 35 miljonu gaismas gadu attālumā Lauvas zvaigznājā. Šajā grupā, kas pazīstama arī kā Lauvas trijotne, ietilpst vēl divas iespaidīgākas spirālveida galaktikas - Mesjē 65 un Mesjē 66.

Abus Mesjē objektus 1780. gadā atklāja komētu mednieks Šarls Mesjē no Francijas. NGC 3628 ir blāvākā no trijotnes. Iespējams, ka tieši tādēļ Mesjē to neieraudzīja savā, salīdzinoši nelielajā teleskopā. To pēc aptuveni četriem gadiem atklāja Viljams Heršels.

NGC 3628 spirālveida struktūra praktiski nav redzama, jo galaktika ir pavērsta ar malu pret mums. Ļoti labi ir redzama biezo un tumšo putekļu mākoņu josla, kas šķeļ galaktikas disku un ir nedaudz pacelta virs tā, pateicoties mijiedarbībai starp niecīgo NGC 3628 un tās masīvajām kaimiņienēm. Galaktikas kodolā, kurš atgādina tikko samanāmu X burtu, pārsvarā atrodas jaunas zvaigznes, gāze un putekļi. Arī galaktikas kodols neatrodas galaktikas diska plaknē. 1996. gadā publicētajā Atlas of Peculiar Galaxies (Dīvaino galaktiku katalogs) NGC 3628 ir atrodama kā Arp 317.

Attēlā ir saskatāmas arī galaktikas, kuras atrodas daudz tālāk Visumā. Pašā centrā redzamais pleķītis ir NGC 3628 pavadoņgalaktika. Kā pūkainas, sarkanas lodes galaktikas halo redzamas lodveida zvaigžņu kopas. Savukārt zem pavadoņgalaktikas kā divi, zvaigznēm līdzīgi zilgani objekti redzami kvazāri.

Attēls fotografēts ar FORS 2 instrumentu, ar kuru bija aprīkots viens no Ļoti lielā teleskopa (VLT) pamatteleskopiem. Kopējais ekspozīcijas laiks ir mazāks par vienu stundu.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!