ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Deformētā galaktika NGC 2276


Publicēts: 13.06.2021

Habla teleskopa fotografētajā attēlā redzama spirālveida galaktika NGC 2276, kas atrodas Cefeja zvaigznājā aptuveni 120 miljonu gaismas gadu attālumā. Tajā vērojama gan intensīva jaunu zvaigžņu veidošanās, gan sekas mijiedarbībai ar citu galaktiku.

Pirmkārt galaktika NGC 2276 mijiedarbojas ar galaktiku kopas vidi - karsto gāzi, kas piepilda telpu starp galaktikas kopā esošajām galaktikām. Galaktikai pārvietojoties, tās vadošā mala saduras ar šo karsto gāzi, kā rezultātā tiek sablīvēti gāzu un putekļu mākoņi, izraisot intensīvu jaunu zvaigžņu vedošanos, kas redzama attēla kreisajā malā kā neskaitāmi gaiši zilgani apgabali. Šajā procesā rodas arī masīvas un īsu brīdi dzīvojošas zvaigznes, kuru evolūcija noslēdzas ar neitronu zvaigžņu vai pat melno caurumu izveidošanos.

Pretējā pusē gravitācijas mijiedarbība ar nedaudz mazāku galaktiku deformē NGC 2276 spirāles zarus. Šīs nekārtības vaininiece ir lēcveida galaktika NGC 2300. Abas galaktikas redzamas otrā attēlā. Lēcveida galaktikas tiek uzskatītas par pārejas formu starp spirālveida un elipsveida galaktikām.

Lai arī NGC 2276 pirmajā mirklī šķiet tipiska spirālveida galaktika, tā tomēr pieder pie neparastas formas jeb deformētajām galaktikām. Neparastas formas galaktiku katalogā, kas tika publicēts 1966.gadā, var atrast visneparastākos deformāciju piemērus - saplūstošas galaktikas, gredzenveida galaktikas un citas dīvainības.

The Hubble Space Telescope

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!