ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Andromēdas jaunākais portrets


Publicēts: 17.09.2009

Atpūšoties no tālu sprādzienu meklējumiem, NASA Swift teleskops ir pievērsies Piena Ceļa kaimiņienei - Andromēdas galaktikai, izveidojot detalizētāko šīs spirālveida galaktikas portretu ultravioletajā spektrā. M31, kas atrodama Andromēdas zvaigznājā, ir lielākā tuvākā spirālveida galaktika.

"Swift iegūtajos attēlos mēs redzam vairāk kā 20 000 ultravioletā starojuma avotus - karstas, jaunas zvaigznes un blīvas zvaigžņu kopas," stāstīja Stefans Immlers. "Mēs nofotografējām visu galaktiku, izmantojot trīs ultravioletā spektra filtrus. Tas mums palīdzēs daudz labāk izpētīt zvaigžņu veidošanās procesus M31 galaktikā."

M31 šķērsizmērs ir aptuveni 220 000 gaismas gadi. Tā atrodas tikai 2,5 miljons gaismas gadu attālumā no Piena Ceļa galaktikas. Tumšā, skaidrā naktī šo "mākonīti" Andromēdas zvaigznājā ir iespējams saskatīt pat ar neapbruņotu aci.

Swift fotografēja galaktiku laika posmā no 2009. gada 25. maija līdz 26. jūlijam, iegūstot 330 fotogrāfijas 192,8; 224,6 un 260 nanometru viļņu garumos. Kombinētā attēla kopējais ekspozīcijas laiks ir 24 stundas.

Iegūtos 85 gigabaitus kopā samontēja studente Erīna Granda no Merilendas universitātes. "Pēc vairāk kā desmit nedēļu ilgušā darba es ļoti lepojos ar jauno M31 izskatu," viņa teica.

Jaunajā portretā viegli pamanīt atšķirības starp centrālo daļu un spirāles zariem. "Kodols ir gludāks un sarkanīgāks, jo tajā atrodas vecākas un vēsākas zvaigznes," skaidroja Immlers. "Tur rodas ļoti maz jaunu zvaigžņu, jo nepieciešamais materiāls ir jau iztērēts."

Galaktikas zaros redzamas blīvas zvaigžņu kopas, kuras veido karstas, jaunas, zilganas zvaigznes. Tāpat kā Piena Ceļa galaktika arī M31 zaros atrodas lielākā daļa putekļu un gāzes, kura nepieciešama jaunu zvaigžņu veidošanai. Īpaši daudz zvaigžņu kopu atrodas tādā kā gredzenā, kura šķērsizmērs ir 150 000 gaismas gadi.

Kas gan izraisījis šī neparastā "uguns gredzena" veidošanos? Iespējams šādas struktūras veicina daudzās pavadoņgalaktikas, kas mijiedarbojas ar M31.

1885. gadā M31 centrālajā daļā tika pamanīts grandiozs zvaigznes sprādziens. To varēja novērot pat ar neapbruņotu aci. Tā bija pirmā supernova, kas novērota ārpus Piena Ceļa galaktikas. "Mēs ceram ieraudzīt vidēji vienu supernovu gadsimta laikā tādā galaktikā kā M31," teica Immlers. "Iespējams, mums nebūs pārāk ilgi jāgaida līdz nākamajai."

"Swift pēta tuvākās galaktikas, lai astronomiem izdotos labāk izprast zvaigžņu veidošanās apstākļus un varētu attiecināt tos uz tālākām galaktikām, kurās novērojam gamma staru uzliesmojumus," skaidroja Nīls Gehrels no NASA Goddāra kosmosa izpētes centra.

Swift teleskops startēja 2005. gada novembrī. Kopš tā laika tas ir noķēris vairāk kā 400 gamma staru uzliesmojumus.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!