ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Daži interesanti fakti par relativitāti


Publicēts: 19.09.2008

Lai arī relativitātes teoriju matemātika ir sarežģīta, dažas atziņas par to, kas tas ir un ko cenšas izskaidrot var pateikt vienkāršiem vārdiem.

  • Matērija nosaka, kā telpa izliecas. Telpas izliekums nosaka, kā matērija kustas.
  • Telpas izliekuma dēļ, īsākais ceļš starp diviem objektiem nekad nav taisna līnija. Piemēram, zvaigzni, kurai būtu jābūt aiz saules, mēs varam novērot tuvu saules diska malai. Tas tāpēc, ka saules gravitācijas lauks izliec telpu tādā veidā, ka taisnākais ceļš gaismai no zvaigznes līdz mums, ir pa izliekto telpu apkārt saulei.
     
  • Gaismas ātrums ir 299,792,458 metri sekundē. Gaisma sasniedz visus objektus, no visām pusēm, vienlīdz ātri, neatkarīgi no to kustības. Pat ja tu kusties ar ātrumu 240,000 metri sekundē, gaisma tev tuvojas vienādā ātrumā gan no priekšas, gan aizmugures. Neatkarīgi no tā, cik ātri kustas objekts, kas izstaro gaismu, un objekts, kas uztver gaismu, gaisma vienmēr kustas ar vienu un to pašu ātrumu.
     
    Gaismai arīdzan nav laika jēdziena, jo gaismai jebkurš attālums ir nulle, sekojoši, jebkuru galamērķi tā sasniedz acumirklī.
     
  • Neviens fizisks objekts nevar kustēties ātrāk par gaismu. Gaismas ātrums tiek uzskatīts par fizisku ātruma robežu.
     
  • Visuma vecums ir 13,7 miljardi gadu un tas joprojām izplešas. Tas telpā izveido horizontu aiz kura nav iespējams redzēt, jo gaisma no objektiem kas atrodas tālāk par 13,7 miljardiem gaismas gadu vēl nav sasniegusi Zemi.
     
  • Ja divi pulksteņi atrodas tālu viens no otra, dažādi novērotāji nevarēs vienoties par laiku ko tie rāda. Daži teiks, ka viens steidzas, daži, ka otrs. Viņi arīdzan nevarēs vienoties vai tie iet par ātru, vai par lēnu. Taču visi būs pārliecināti, ka abi pulksteņi iet vienlīdz ātri.
     
  • Ja divi puksteņi kustas viens otram pretīm un paiet tuvu viens otram garām, dažādi novērotāji būs vienis prātis par to, ko šie pulksteņi rāda. Taču nevarēs vienoties, vai pulksteņi strādā vienlīdz ātri, vai arī kāds no tiem ir ātrāks un kurš tieši.
     
  • Iedomājies sekojošo: daudzas kosmiskās bojas ir izvietotas taisnā līnijā lielā attālumā. Tu atrodies pie vidējās bojas un redzi, ka pulksteņi uz visām bojām rāda vienu un to pašu laiku (tie ir sinhronizēti). Tu sāc ātri paātrināties savā raķetē gar boju rindu un novēro 3 izmaiņas:
    1. Attālums starp bojām samazinās
    2. Pulksteņi uz bojām palēnina savu gaitu
    3. Bojas, kas tev priekšā ir pārvievojušās laikā uz priekšu, bojas, kas aizmugurē – atpakaļ. Jo tālāk atrodas boja, jo vairāk tā ir pārvietojusies laikā.
       
  • Doplera effekts nosaka, ka objektiem, kas attālinās, to gaismas spektrs ir nobīdīts uz sarkano galu, tiem kas tuvojas - uz zilo. Tas nozīmē, ka viļņu garumi ko objekts izstaro (vai atstaro) ir nobīdīti frekvenču spektrā uz vienu vai otru pusi.
     
    Tiesa, tas nenozīmē, ka objektus, kas strauji attālinās vai tuvojas, mēs redzēsim sarkanākus vai zilākus. Redzamā gaisma aizņem niecīgu daļiņu no visa spektra, ko izstaro objekts. Aiz sarkanās gaismas pastāv krietni daudz infra sarkanā starojuma, savukārt aiz zilā - ultra violetā.
     
    Baltā gaisma ir visu krāsu kombinācija, no sarkanā līdz violetam. Sarkanās nobīdes gadījumā:
    1. Tas, kas iepriekš bija sarkans, tagad ir infra sarkans.
    2. Dažas krāsas jobprojām būs redzamas, tikai citā krāsā (piemēram, zils kļūs dzeltens)
    3. šis tas, kas iepriekš bija ultra violets un nebija redzams, kļūs redzams.
       
      Tāpēc mēs joprojām redzēsim pilnu baltu spektru.
       
  • Gravitācija ir telpas-laika izliekums. Tieši tāpat kā tā ietekmē ātrumu, tā ietekmē arī ”laika ātrumu” (cik ātri rit laiks).
  • Objektam tuvojoties gaismas ātrumam, tā ”laika ātrums” (novērotājam no malas) tuvojas nullei, attālums (ko veic objekts) tuvojas nullei, un masa (novērotājam no malas) pieaug. Relativitātes faktoru izsaka vienkārša formula

relativitātes faktors = sqrt ( 1 - s2 / c2 )
kur s – objekta ātrums, c – gaismas ātrums.
 

  • Ja divi kosmosa kuģi lido viens otram pretīm ar ātrumu 240,000 km/s (80% no gaismas ātruma), to savstarpējais ātrums nebūs 480,000 km/s (kas būtu ātrāk par gaismu). Šai gadījumā katrs no kuģiem izmērītu otra ātrumu 293,000 km/s (98% no gaismas ātruma).

relatīvais ātrums = ( Sa + Sb ) / ( 1 + ( Sa x Sb / c2 ) )

Pie šī ātruma, katrs no kuģa kapteiņiem otra kuģa garumu nomērītu tikai 20% no tā garuma miera stāvoklī.
 

  • Tagad (un šis man ļoti patīk) novērosim, kā objekts pārvietojas pa telpas-laika kontinumu. Tas pārvietojas dx virzienā x, dy un dz attiecīgi virzienos y un z. Ceļojuma laikā tas noveco par da un tas notiek laika intervālā dt (uz mana rokas pulksteņa). Aplūkosim lielumu:

dS = sqrt ( (dx)2 + (dy)2 + (dz)2 + c(da)2 )

Tas ir ”attālums”, ko objekts veica telplaikā (nevis vienkārši telpā). Tāpēc lielums dS/dt izsaka ”ātrumu” ar kuru objekts pārvietojas telplaikā.

 
Mums par lielu pārsteigumu, izteiksme dS/dt = c vienmēr būs patiesa. Tas nozīmē, ka visi objekti telplaikā kustas ar konstantu ātrumu c. Kad objekts telpā atrodas miera stāvoklī, tas noveco ar maksimālo ātrumu (da=dt). No otras puses, kad objekts kustas telpā ar gaismas ātrumu, tad da/dt=0. Tātad fotoni (un viss pārējais kas telpā ceļo ar c) nenoveco.
 
Mēs nevaram neko pārvietot ātrāk par gaismu, jo mēs nevaram izmainīt ātrumu ar kādu objekti kustas telplaikā. Viss pārvietojas ar c. Mēs varam izmainīt virzienu (pārsvarā, ja objekta ātrums telpā ir neicīgs), vai apstādināt objektu telpā pavisam un pārvietoties tikai laikā, bet mēs nevaram izmainīt ātrumu ar kādu objekts pārvietojas telplaikā. Tas vienmēr ir c.
 
Citiem vārdiem, kad objekts ir nekustīgs telpā, tas pārvietojas ar maksimālu ātrumu laikā, kad tas nekustas laikā, tas pārvietojas ar maksimālu ātrumu telpā.

Rakstu sagatavoja Ints

Komentāri

  1. lasens tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Attieciibaa pret ko objekts ir kustiigs vai nekustiigs? :)

  2. xikes tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Gaismai arīdzan nav laika jēdziena, jo gaismai jebkurš attālums ir nulle, sekojoši, jebkuru galamērķi tā sasniedz acumirklī.Šo kaut kā nespēju aptvert. Nonāk smagās pretrunās ar jēdzienu "gaismas gads".

  3. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    >lasens
    pret telpu, laiku, novērotāju...<

    >xikes
    tur nav pretrunu.
    gaismas gads ir nekustīgam novērotājam no malas.
    gaisma kustas ar gaismas ātrumu, tāpēc tai laiks ir nulle.
    viss, kas telpā kustas ar c, existē tagad. tam nav pagātnes vai nākotnes.

    bet runājot par gaismas gadiem. atcerējos vēl vienu fenomenu.
    visuma izplešanās dēļ attālums "gaismas gads" nenozīmē gluži to pašu ko attālums ko gaisma veic vienā gadā. kamēr gaisma veic šo attālumu, visums pa vidu jau ir paspējis izplesties un attālums ir lielāks. tuvās distancēs tas nav būtiski. bet ja runājam par objektiem kas atrodas miljardiem gaismas gadu attālumā, tad atšķirība arī var sasniegt grandiozus apmērus. ciparus ātrumā neatceros, bet vai tik nebija ka pie 10 miljardiem jau kādi 2 jārēķina klāt. par cik attālumi ir milzīgi, šo anomāliju bieži vien izliekas neredzam. bet ir gadījies pieķert, ka par vienu un to pašu faktu runā ar dažādiem cipariem, kā nu kurš rēķinājis.

  4. antons tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Ja šīs pabiras parādītu ""hadroniešiem"", viņi apturētu paātrinātāju pavisam, Einšteinu pasludinātu par dievu un dotos uz kapiem.

  5. xikes tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Ok, šķiet sapratu, tas bija domāts no šīs pašas "gaismas" skatu punkta.

    >Hmm bet, piemēram, ja es ar kosmosa kuģi ceļoju ar 299,792,000 m/s (kas ir gandrīz gaismas ātrums) un izdomāju ieslēgt savus kuģa lukturus. Tad kādā ātrumā attiecībā pret mani un pret novērotāju no malas pārvietosies šī lukturu gaisma?

  6. rancune tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    interesnti. paldies.
    Telplaikā? Es saprotu, ka objekts pārvietojas telpā un laikā. Kur dt būs laiks. Respektīvi ,lai veiktu kaut kādu attālumu ar noteiktu ātrumu ir vajadzīgs noteikts laiks. Dīvaini, ka gaismas ātrumu uzskata par maksimālo, es pieņemu, ka gan jau ka ir vēl lielāks, mums neatklāts ātrums. Vai tad priekšmetam pārvietojoties ar lielāku ātrumu mainās dt(rokaspulksteņa laiks)? Teiksim noliek visumu vienā pusē un pulksteni otrā un uzņem laiku. Visums mainās , uzsprāgst savelkās un viss sākas no jauna. Bet blakus rit pulkstenis neatkarīgi no visa ,kas notiek ar visumu.

  7. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    >xikes
    tu savā superkuģī gaismu redzētu kā parasti, jo tavs laiks ritētu gauži lēnām. kamēr tev paietu sekunde, gaisma tev priekšā aizskries tieši tik cik tai sekundē bija jāaizskrien. tieši tik pat cik tā aizskrēja nekustīgam novērotājam no malas. nelaime tāda, ka tam novērotājam no malas ģeoloģiskie laikmeti paspēja nomainīties kamēr tev tā sekunde vilkās.

  8. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    >rancune
    telplaikā, jo telpa un laiks ir ļoti saistīti. mēs savā mazkustīgajā pasaulē varam to šķirot. kilometri stundā un ar to mums pietiek. pie lieliem ātrumiem, attālumiem gravitācijas to nevar ignorēt. nākas saprast ka šīs lietas ir nedalāmas.ātrāk par gaismu nesanāk. vai nu jāmaina teorija principā, vai jāpiemet klāt kaut kas jauns. piemēram, papildus dimensijas. wormholes. btw, tās ir iespējamas arī klasiskajā izpratnē par relativitāti. teorētiski, mēs pat zinām kā tādu uzbūvēt. (klau, tev ir talants, man jau ir padomā raksts par visnotaļ dīvainiem nasa pētījumiem ārpus tā kas liekas reāls šodien :)

  9. Endijs Lisovskis tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Ehh ko nevaru saprast to nevaru saprast. Un visas šīs relativitātes un gaismas ātruma, telplaika utt. lietas nekādi nepielec. Cik esmu mēģinājis iebraukt, tik viss rezultējies nesekmīgā mēģinājumā. Kā var laiks atšķirties esot dažādās novērotāja pozīcijās? Aiztaisam acis, izskaitam katrs līdz trīs, atveram acis - un katram pagājušas 3 sekundes. :D Laikam esmu stulbs.

  10. lasens tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Cydonia ,kaapee tu sevi nosauci sievieshu dzimtee

  11. uh! tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Man radās divi jautājumi speciālistiem:
    1)
    Telpas izliekums nosaka, kā matērija kustas. Gravitācijas lauks melnajā caurumā (iekšpus notikumu horizontam) izliec telpu tā, ka viss krīt uz centru. Sanāk, ka melnā cauruma centrā matērijas kustība ir nulle.
    Kā tas saskan ar domu, ka Visums izlpešas? Ja izplešas, tad arī melno caurumu centri izplešas (kustas) kopā ar to?

    2)
    Melnā cauruma centrā matērijas kustība ir nulle, tātad tā pārvietojas ar maksimālu ātrumu laikā. Bet viss, kas nonāk notikumu horizonta iekšpusē, kustas ar citādu ātrumu laikā, nekā tas, kas atrodas notikumu horizonta ārpusē, vai ne? Kā tad var būt teorētiski iespējama melnā cauruma iztvaikošana? Notikumu horizonta ārpusē un iekšpusē matērija taču atrodas atšķirīgā laikā, līdz ar to melnā cauruma iztvaikošana atpakaļ tajā laikā, kur bija tajā iekritusī matērija, it kā nesanāk. Vai, varbūt, laika virzība ir iespējama dažādos virzienos? (Un, vispār, KĀ ir noskaidrots laika virziens vai kā gan ir zināms, ka tam ir tikai viens virziens, ka laiks ir tikai viena dimensija?)

  12. rancune tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Mans vienīgais talants ir mana nezināšana :D hahaha

    lasens - Kāpēc Tu vārda dzimtu saisti ar cilvēka dzimumu ? :D

  13. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    >Endijs Lisovskis
    tev 3 sekudes vienmēr būs 3 sekundes. jautājums cik tas būs citam.

    stap citu, relativitāte nav tālu jāmeklē. ikdienā lietojam gps satelītu navigācijas sistēmu. tās darbība balstās uz ļoti, ļoti precīzu laika mērīšanu. (ap 300 nanosekundēm, ja pareizi atceros). tik niecīgā laikā relativitātes faktors ļoti labi izpaužas arī tepat zemes orbītā. katrā ziņā tas tiek ņemts vērā un tiek kompensēts. citādi jau vienas dienas laikā koordinātes aizbrauktu ne pa jokam.

    >lasens
    vot tavs jautājums nav nekāda relativitāte. uz to nebūs viegli atbildēt :D
    es nezinu, tā sanāca un viss. es pat nezinu vai man pašam cydonia vairāk associējas ar augu uz zemes vai vietvārdu uz marsa :) ir bijusi doma to mainīt uz niku ar dziļu domu (sen tāds pieglabāts), bet pagaidām neesmu saņēmies.

  14. xikes tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Paldies. Sāku saprast.
    Tīri teorētiski tad sanāk, ka laiks uz zemes virsmas rit nevienmērīgi lēnāk nekā saules centrā, ņemot vērā zemes rotācijas ap sauli un savu asi ātrumus. Kaut nedaudz, bet tomēr.

    Tomēr, tad jau viss atkarīgs no tā, kur noliek novērotāju. Zinot, ka saules sistēma ir galaktikas sastāvā, kas atkal rotē ap savu centru un, plus, vēl, relatīvi pret kādu "nekustīgu" ārēju punktu, kaut kur pārvietojas, tad iegūstam vēl papildus ātrumu, kas atkal ietekmē laika ritējumu.

  15. lasens tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Skaisti,ka Tu neapvainojies cydonia

  16. Endijs Lisovskis tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    cydonia jautājums: Divi vienādi smilšu pulksteņi tiek apgriezti otrādi un sāk laika atskaiti. Viens eksemplārs paliek uz Zemes, otrs ir raķetē un ar lielu ātrumu (piemēram, kādi 0.7 no gaismas ātruma) traucas prom no pirmā. Vai abi eksemplāri izbeigs birdināt smilšu graudus vienāda sekunžu/minūšu skaita? Ja vienādā - kurā tieši vietā ir tā laika nobīde novērojama. Ja dažādos - kā novērotāja pozīcija var ietekmēt tīri mehānisku lietu (smilšu graudu izkrišanu). Lūk šādas lietas man neierakstās plauktos.

    Un kā var būt citu dzirdētās lietas "kamēr X aprit viena sekunde, Y aprit vairāki gadi". Runa par cilvēku uz zemes un cilvēku kas ar raķeti ļoti lielā ātrumā traucas prom. Tas nozīmē, ka X būs arī novecojis mazāk par Y ?

    Jo vairāk domāju, jo mazāk saprotu :D

  17. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    >uh!
    par melno caurumu fiziku neko daudz nepateikšu. cik saprotu, taisnība, ka melnā cauruma centrā kustība ir nulle. to sauc par singularitāti. bet ņem vērā, ka tas ir punkts, kura dimensijas telpā ir nulle. teorētiski tajā nekas nevar ievietoties. par laika dabu notikumu horizonta iekšienē sajēgas vēl mazāk. savukārt par melno caurumu iztvaikošanu, pieļauju, ka jāņem vērā Hawkinga starojumu. extra mazu melno caurumu kontekstā arī Planka masa, Planka attālums un Planka laiks. un Schwarzschilda radiuss salīdzinājumā ar Planka attālumu.

  18. rancune tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Un melnais caurums arī nebūs ātrāks par gaismu? Ja nu vienīgi viņš dara kaut ko citu ar gaismu, nevis teiksim iesūc to ātrumu, kas lielāks par gaismas ātrumu.

  19. uh! tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Man nez kāpēc šķiet, ka Hokings savu hipotēzi balsta uz [skaļi gan nepateiktu] to pašu veco ideju par homogēnu ēteru...
    Nu kā gan melnais caurums var iztvaikot no tā, ka uz notikumu horizonta robežas matērijas daļiņa atbrīvojas? Nu un, ka atbrīvojas? Kāpēc lai dēļ tā melnais caurums iztvaikotu?
    Ja nu, gadījumā, Visumu veido homogēnais ēters, tad nu gan tāda matērijas atbrīvošana uz notikuma horizonta robežas pamazām iztvaicētu melno caurumu. Vai arī es kļūdos?

  20. lasens tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    interesanti buutu kaut ko vairak uzzinat par torsionu veerpes teoriju,kur lai dabuu informaciju

  21. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    >Endijs Lisovskis
    jānim, kas tur rokās smilšu pulksteni uz zemes, tas izbirs 10 minūtēs.
    ievai, kas tur rokās smilšu pulksteni savā kuģī, arī tas izbirs 10 minūtēs.
    jānis redzēs, ka ievas pulkstenis birst 20 minūtes.
    ieva redzēs, ka jāņa pulkstenis izbirst 5 minūtēs.

    pukstenim izbirstot ieva ir atgriezusies pie jāņa.
    ieva ir novecojusi par 5 minūtēm.
    jānis ir novecojis par 20 minūtēm.

  22. uh! tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    lasens - Tā nav teorija, bet vien pāris cilvēku hipotēze, kas nekādi nav apstiprināta un par kurus pareizību šaubās absolūti lielākā daļa zinātnieku.

  23. rancune tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Smilšu pulkstenis birs tādā ātrumā, kas atkarīgs no gravitācijas, kas uz to iedarbosies :D

  24. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    >lasens
    vispār jau torsionu lauks tiek uzskatīts par zinātnes šarlatānismu. (pseidozinātni) nereti zinātniskos forumos to vienkārši ir aizliegts apspriest. t.i. offtopic. vari sākt ar http://en.wikipedia.org/wiki/Torsion_field
    tīklā par to ir sarakstītas mēmās šausmas http://www.google.co.uk/search?q=torsion+field

  25. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    rancune tieši 19/09/2008 15:53 domāja šādi:
    Smilšu pulkstenis birs tādā ātrumā, kas atkarīgs no gravitācijas, kas uz to iedarbosies :D


    žetons!

  26. lasens tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Shodien mani visi kam nav slinkums pataisa par muljki :)

  27. Endijs Lisovskis tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Paldies. :) Bet nu laikam nav jēgas vairs mēģināt iebraukt. Ciparus redzu, bet kā viņi veidojas nesaprotu. Ja jau Ievai arī pagāja 10 minūtes, kā viņa var novecot par 5 minūtēm?
    Kaut ko tādu aptvert (izprast) laikam nav iespējams. Var tikai pieņemt kā faktu, ka tā tas ir.

  28. xikes tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Pēc zemes laika Ieva novecoja par 5 minūtēm. Pēc kuģa laika - par 10.

  29. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    >uh!
    kaut kā pēdējā laikā nav dzirdēts par ēteri. agrāk uzskatīja, ka tam jābūt. tad (ar šīs pašas relativitātes palīdzību) pierādīja, ka to nav iespējams pierādīt. šo terminu min aizvien retāk. neatminos to dzirdējis stīgu teoriju kontekstā.

  30. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    >Endijs Lisovskis
    mana kļūda. protams, ieva ir novecojusi par 10 minūtēm.

  31. Redaktors tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Iespraukšos ne pa tēmu, bet diskusijām varat izmantot arī forumu, kas patlaban ir palaists testa režīmā.

    Protams, par relativitāti turpiniet droši arī šeit :) Interesanti lasīt.

  32. uh! tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    cydonia - Vai tad Hokinga hipotēze tiek saistīta ar stīgu vai membrānu teorijām?

  33. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    nē. tu minēji ēteri. tāpēc tāds komentārs.
    neesmu arī dzirdējis, ka hawkinga teorija par melnā cauruma iztvaikošanu (zināma arī kā hawkinga starojums), tiktu saistīta ar ēteri. bez tam, tā joprojām ir tikai teorija, un dēļ ārkārtīgi zemām temperatūrām (daudz zemākām par fona starojumu), pagaidām arīdzan nav ideju, kā to pierādīt.

  34. uh! tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Es vienkārši nesaprotu, kāpēc lai melnais caurums iztvaikotu no tā, ka uz notikumu horizonta atbrīvojas matērijas daļiņas. Bet nu, palikšu neizpratnē.Bet Hokinga "teoriju" (hipotēzi!) nez kāpēc visā nopietnībā pieminēja fiziķi saistībā ar LHC eksperimentu - atbildot uz jautājumu, kas notiktu, ja izveidotos melnais caurums, kad viņi trieks protonu kūlīšus vienu pret otru.
    Ja jau viņi tik mierīgi Hokinga hipotēzi izmanto argumentācijā, tad kāpēc gan argumentācijā nevar izmantot idejas par torsionu laukiem, ēteri un vispār kreacionistu idejas? Es, protams, ļoti cienu Hokingu kā personību, kurš ir pievērsies zinātnei, neraugoties uz savu veselības stāvokli. Taču es neticu viņa "teorijai".

  35. cydonia tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    >uh!
    pieļauju, ka novērot mikro melnā cauruma iztvaikošanu lhc varētu būt lielais ķēriens. a) varētu "ieraudzīt" kas lācītim vēderā. b) kaut kur lasīju, ka šai procesā būtu jāizsprāgst bezmaz visām iespējamām elementārdaļiņām. riktīgs salūts, kur ieraudzīt gan lietas zināmas, gan tās par kurām tikai nojaušam, gan varbūt ka noķer kaut ko pilnīgi jaunu.

  36. KPax tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Attiecībā uz Einšteinu,- interesanti, ka viņa ideja varbūt paver arī iespēju ceļot laikā. Nekur netiek pieminēts, ka saskaņā ar Einšteinu, laiktelpu izliec ne tikai masa, bet arī enerģija. Tas nozīmē, ka cirkulējošs superlāzers varētu izliekt laiktelpu pietiekami, lai arī laiks ritētu nevis lineāri, bet uz riņķi...

  37. lasens tieši 20.09.2008 domāja šādi:

    Massa un energija ir ekvivalenti...celjoshana laikaa iespeejama tikai taadai mateerijai kas paarsniedz gaismas aatrumu...uz rinkji laiks Tev ies blakus singularitaatei :) kur shii dimensija satiisies uz rinjki...

  38. lasens tieši 20.09.2008 domāja šādi:

    Respektivi Tu vari celjot laikaa atieciibaa pret citiem,bet nekad attieciibaa pats pret sevi...

  39. dzimmijs13 tieši 21.09.2008 domāja šādi:

    Katrā gadījumā, paldies Intam par intresanto rakstu. Un spriežot pēc komentāru daudzuma, "trāpīgs".
    cydonia - tādad Jūs neesat mūsu "viedā" zinātnieka Buiķa kunga piekritējs, ja jau tik nievājoši izturaties pret torsionu laukiem.

  40. cydonia tieši 21.09.2008 domāja šādi:

    >dzimmijs13
    jau rīt zinātne mums piedāvās lietas par kurām šodien nevaram pat iedomāties. neesmu kompetents spriest par to ko atklāsim kaut kad. neesmu arīdzan iedziļinājies torsionu lietās, taču mēģinājumi pasludināt informācijas nodošanu neiesaistot masu vai enerģiju, turklāt darīt to daudz ātrāk par gaismu, nu nekādi neiet kopā ar mūsu pašreizējo izpratni par pasaules uzbūvi. godīgi sakot, man tas vairāk saistās ar garīgo pasauli, ne fizisko. var jau būt ka kādam reiz izdosies izskaidrot attiecības starp astrālo un materiālo. bet pagaidām, kamēr kāds nav pierādījis pretējo, torsionu lauki man neassociējas ar zinātni, tie nav pat hipotētiski, ja tā stipri pievelk, varbūt velk uz paranormālu parādību. es domāju lietas, ko mēģina izskaidrot ar torsionu laukiem. tipa, telepātija, gaišredzība, vienotais informācijas lauks, un ko tur vēl... pat ja tas viss eksistē, (pagaidām) mums nav ne jausmas, kā tas saistīts ar reālo pasauli. torsioni, "labs mēģinājums", diemžēl vai nu garām, vai par īsu.

  41. KPax tieši 22.09.2008 domāja šādi:

    Kvantu informācijas acumirklīga teleportācija (beamen), izmantojot entanglement, notiek jau šodien (ne tikai info par fotonu, bet jau par veseliem cēzija un berilija atomiem)un domāju, ne vairāk kā pēc desmitgades tiks nodota info par veselām molekulām. Tā, līdz ar antimatērijas dzinēju, "neredzamo apmetni" utml. ir pirmās pakāpes problēma. Respektīvi - šo problēmu risinājums nav pretrunā ar mums zināmajiem fizikas likumiem.

  42. dzimmijs13 tieši 22.09.2008 domāja šādi:

    cydonia - attiecībā par torsionu laukiem Jums piekrītu, savu komentāru biju domājis nedaudz ironiski, tāpēc viedo liku pēdiņās. Buiķis ar lekcijām par saviem torsionu laukiem jau sāka uzstāties, ja nemaldos, deviņdesmito pašās beigās, un tad pēc viņa lekcijām radās iespaids, ka tūlīt, tūlīt viņš izstrādās jaunu, superīgu, ekoloģiski nekaitīgu un tā tālāk, enerģijas avotu kas balstīts torsionu lauku principā. Nu ko, esam nodzīvojuši jau astoņus gadus jaunajā gadu tūkstotī - neko vairs nedzird. Ak jā, piemirsu - ļaunie naftas magnāti un viņu vadītāji - cionisti, iluminati, vai seno Ēģiptes priesteru zinību savtīgie izmantotāji - gan rupjajā, gan smalkajā plānā traucē un izjauc īstās un patiesās zinātnes attīstībai.

  43. cydonia tieši 23.09.2008 domāja šādi:

    >dzimmijs13
    ar konspirācijas teorijām var izskaidrot visu :)

  44. Gatis tieši 24.09.2008 domāja šādi:

    Cydonia

    Atgriezoties pie smilsu pulksteniem...kaapeec jaanis redzes ka ievas pulkstenis birst 20min?

  45. cydonia tieši 24.09.2008 domāja šādi:

    >Gatis
    tāpēc ka jānim uz mazkustīgās zemes laiks rit ātrāk, nekā ievai viņas superkuģī.
    jānim paies 10 minūtes, šai laikā ievai tikai 5. jānim būs jāgaida vēl desmit minūtes, līdz ievai paies nākamās piecas un viņas pulkstenis būs izbiris.

    (neskaitot nelielas korekcijas ko var ieviest ievas navigācijas iemaņas un lidojuma trajektorija attiecībā pret jāni. šis lielums būs 0, ja ieva kustēsies pa riņķi, kura centrā ir jānis)

  46. Gatis tieši 24.09.2008 domāja šādi:

    Cydonia

    Tatad atgriezoties uz zemes Ievas pilkstenis buss tai laikaa pagaajis 10 min,bet jaana 20?kaapeec ta?Bet ja piemeeram vinji kops starta briza skaititu sekundes reize pa telefonu vinjiem tacu laiks ietu vienadi?

  47. esesmues tieši 26.09.2008 domāja šādi:

    Gaismai arīdzan nav laika jēdziena, jo gaismai jebkurš attālums ir nulle, sekojoši, jebkuru galamērķi tā sasniedz acumirklī.

    Īsti nesapratu šo.
    Kāpēc tad mēs redzam mūsu tuvāko galaktiku ''Andromēdu'' tādu, kāda tā bija 2 milj. g. atpakaļ?
    Tas ir izskaidrojams ar to pašu gaismas ātrumu.
    Un fizikālu mērvienību - Gaismas gads.
    Tātad, var secināt, ka gaisma no šīs galaktikas līdz mums ceļo aptuveni 2 milj. g.
    Jautājums - Kā gaisma savu galamērķi var sasniegt acumirklī?

  48. cydonia tieši 26.09.2008 domāja šādi:

    >esesmues
    visi objekti pārvietojas gan telpā, gan laikā. līdzīgi, kā objekts var pārvietoties ar dažādu ātrumu telpā, tas arīdzan var pārvietoties ar dažādu ātrumu laikā. turklāt, šīs īpašības ir saistītas. jo ātrāk objekts pārvietojas telpā, jo lēnāk tam rit laiks. objektam sasniedzot gaismas ātrumu, tā laiks apstājas pavisam.

    gaisma pārvietojas ar konstantu ātrumu c un tai vajadzēja 2 miljoni gadu, lai no andromēdas nonāktu līdz mums. taču pati gaisma (katrs tās fotons), nenovecoja ne par sekundi, jo kustējās ar gaismas ātrumu.

    tu novecosi tieši tik ātri kā paredzēts. tur nekas nav maināms. taču, attiecībā pret citiem tu vari novecot lēnāk. tev tikai ļoti ātri jākustās :D

  49. lasens tieši 26.09.2008 domāja šādi:

    nenoteiktibas relacija nosaka to ka pasaule liidz galam nav izzinaama...

  50. bots tieši 21.10.2008 domāja šādi:

    Man jau leikas ka jabut tā ka abi redzes ka pulkstenis birst 20 min....

  51. pioneer tieši 24.01.2009 domāja šādi:

    Ļoti interesanti komentāri, bet man ir jautājums: Laiks ir subjektīva vai objektīva parādība?! Es saprotu, ka laiks objektīvi neeksistē, tas ir cilvēku prāta, fantāzijas un iztēles auglis - tas ir mērs un mērvienība, atskaites punkts, orientieris ar ko mēs mēram izmaiņas objektos. Gadi, dienas, stundas sekundes utt., tās ir cilvēka izdomātas mērvienības - atskaites punkti no izmaiņas A uz izmaiņu B pa vidu ir mērvienība - stunda, minūte, gads. Mēs savās galvās izmēram - tāda un tāda izmaiņa notiks/notiek/notika tādā un tādā "laikā" jebšu cik reizēs ciparnīcā pārleca bultiņa. Visuma objekti dažādu spēku ietekmē nepārtraukti mainās. Sekojoši - lai ceļotu "laikā" uz priekšu un atpakaļ, visumam kā procesam ir jābūt kaut kur ierakstītam, kaut kādā superatmiņā t.i. ir jābūt pilnīgi visai informācijai par objektu stāvokli gan pagatnē, gan nākotnē. Piemēram, par to, kāds bija visums pirms 10 miljardiem gadu vai kāds tas būs pēc 10 miljardiem gadu, ja mēs esam, piemēram, procesa vidū. Primitīvi runājot, to var salīdzināt ar filmu, kuru var patīt uz gan atpakaļ, gan uz priekšu, jo tā satur precīzu informāciju ar kadriem, kas bija iepriekš un būs nākotnē. Principā tas nozīmē arī to, ka procesam ir jābūt pabeigtam. Mēs spekulējam - "laiks rit ātrāk, vai laiks rit lēnāk", bet vienīgais, kas "rit ātrāk vai lēnāk" ir mūsu subjektīvā uztvere. Mēs fantazējam, ka "pēc mūsu subjektīvās teorijas" cilvēks, kurš kosmosa kuģī pārvietojas ar ātrumu XX noveco lēnāk nekā cilvēks, kurš atrodas uz zemes. Bet paga, ātruma XX ietekmē mainās cilvēka vielmaiņa, ģenētiskie procesi vai kā? Nu, tā var saprast no šīm spekulācijām, no otras puses, pat, ja pieņem, ka ātrums XX ietekmē cilvēka vielmaiņu, šūnu dalīšanās ātrumu u.c. tad, praktiski sanāk, ka cilvēka vielmaiņa tiek apturēta, lai viņš nenovecotu un to dara - vienkārši pārvietošanās ātrums visumā? Nu, nezinu, varbūt kāds var paskaidrot?

  52. Lāsēns tieši 24.01.2009 domāja šādi:

    Laiks ir subjektīvs,bet eksistē objektīva korelācija starp kvantiem,kā parasti darbojas komplementaritates princips.Katrs cilvēks uzlūkojot kvantu stāvokļus piedalās radīšanas procesā,tos izmainot.Tā ir cilvēka brīvība uz izvēli(kā tu uzlūko lietas).Ne par velti ir teikts netiesājiet citus - tas ir tapē ka jusu viedoklis ir subjektīvs(tatad ir ari objektivais viedolis - korelacija starp kvantiem kas personificejas Dieva radītāja veidolā)

  53. Lāsēns tieši 24.01.2009 domāja šādi:

    Tātad jācenšas uz visu skatīties no pozitīvisma viedokļa - un lai to saprastu, tagad viens negatīvisma piemērs.Viens otrs(nesaukšu vārdā) iedomājas ka lasens ir blēdis, tādā veidā ietekmejot kvantu stavokļus - lasens paliek bēdīgs,autors savu ir panācis.Bēdas pāries(lasenam)bet uzmanieties no negatīvas domāšanas - tas sagraus jūs,jo kad beigsies jūsu šīs pasaules gaitas paliksit ar saviem negatīvajiem uzlūkotajiem kvantu stāvokļiem viens.Tad nebūs kam uzbrukt, jo šīs pasaules mijiedarbība būs beigusies.Esmu runājis :)

  54. pioneer tieši 24.01.2009 domāja šādi:

    Pozitīvisms atkal ir subjektīva lieta, tas drīzāk ir attiecināms uz emocionālo un psihisko sfēru, bet mēs te cenšamies runāt no neatkarīgā novērotāja pozīcijām par "objektīvo pasauli". Protams, izejot no mūsu zināšanu, uzskatu, reliģijas, kultūras un nosacītās loģikas pozīcijām un tiem uztveres ierobežojumiem, kas mums ļauj šo pasauli skatīt tikai daļēji.
    Es no savas subjektīvās "loģikas" izdarīju secinājumu, ka laiks ir apkārtējo objektu izmaiņu mērs, kas izteikts mērvienībās. Izejot no šodiendienas cilvēces zināšanām var izdarīt pieņēmumu - objektīvi laiks neeksistē, tas ir subjektīvais mērs. No zināšanām un mums pieejamās loģikas var izdarīt pieņēmumu, ka nav iespējams ceļot tajā, kas objektīvi neeksistē. Nākamais pieņēmums - pagātnē varētu ceļot, ja mūsu rīcībā būtu visa informācija par objektu stāvokli visumā no A līdz Z, tad mums būtu iespēja šo objekti stāvokli pilnībā nokopēt un iedarbināt "nākotnes" procesu. Tas pats ar nākotni, varētu ceļot, ja mums būtu zināma pilnīgi visa informācija par objektu stāvokli visumā no A līdz Z. Nu, pagaidām, pilnīgi visu informāciju par katru objektu visumā, gan pagātnē, gan nākotnē zina tikai Dievs. Mēs gan varam un mums vajag pēc iespējas vairāk pētīt šo pasauli un tās likumsakarības, lai mums būtu vairāk zināšanu. Pagaidām mūsu zināšanas ir niecīgas.

  55. dzimmijs13 tieši 25.01.2009 domāja šādi:

    -Katrs cilvēks uzlūkojot kvantu stāvokļus piedalās radīšanas procesā,tos izmainot.Tā ir cilvēka brīvība uz izvēli(kā tu uzlūko lietas).-
    Nu beidzot man pieleca intresantais paradokss, kuru novērojuši un piefiksējuši kaut cik nopietnie divkājaino jūtošo būtņu mednieki - ka skaistākas sievietes esot vieglāk pavedināmas kā ne tik glītas. Jo viņas nepārtaukti uzlūko ar iekāri, tādā veidā viņu smadzeņu neironu kvantu stāvokli turot pastāvīgā baudas spriedzē. Ne tik pievilcīgajām būtnēm šāda regulāra kvantu stāvokļa piepravīšana izpaliek.

  56. cydonia tieši 25.01.2009 domāja šādi:

    >dzimmijs13
    beidzot man pieleca intresantais paradokss
    šito vajadzetu iesniegt nobelam. beidzot viens racionāls relativitātes pielietojums :D

  57. pioneer tieši 1.03.2009 domāja šādi:

    Joprojām nesaskatu iemeslus kāpēc cilvēks kurš nesās kosmosā ar ātrumu, kurš tuvs gaismas ātrumam novecotu lēnāk nekā cilvēks, kurš uz zemes šajā laikā virtuvē mizo kartupeļus. Ja kosmosa ceļotājs ceļos divus gadus ( pēc mūsu laika mērvienībām) tad viņš tieši tāpat kā cilvēks uz zemes būs kļuvis par 2 gadiem vecāks. Jebšu varbūt kāds domā, ka tam, kurš ceļoja kosmosā pēkšņi izmainījās ģenētiskajā programmā ieliktais šūnu dalīšanās ātrums tikai pateicoties, tam, ka viņš lidoja kaut kur ar milzīgu ātrumu? Nu, tipa, viņš lēnāk novecoja un viņš salīdzinot ar zemes cilvēku kļuva tikai par 1 gadu vecāks. Es nezinu, ko fiziķi domā ar jēdzienu \"laiks rit lēnāk....\" vai \"laiks rit ātrāk....\" zeme ap sauli kā griežas 24 stundās tā joprojām griežas, ciparnīcā kā minūte rit pa apli 60 sekundēs, tā rit. Es vēl saprastu, ja runa ir par fizisku objektīvi novērojamu procesu, kas rit ātrāk vai lēnāk noteiktos apstākļos, bet ne jau laika mērvienības \"rit\" ātrāk vai lēnāk.

  58. Lāsēns tieši 2.03.2009 domāja šādi:

    Komplementaritates princips nosaka ka viss sastāv no divām pretējām patiesībām,piemēram gaisma var būt reizē vilnis un korpuskula.Tāpat c var būt objektīvs un subjektīvs(relatīvs).Tas ļauj tev ceļot laikā(uz priekšu) attiecībā pret citiem(bet ne pret sevi)tavu novecošanu tas neizmaina - vienkārši tu redzēsi ka citi it kā noveco ātrāk.Vārdu sakot katram ir sava atskaites sistēma un savs laiks - laiks mums vienādi iet tikai ja esam blakus.Lūdzu arī pārējos(cydonia) izteikt viedokli,jūs droši vien pasauli redzat savādāku(tā tam vajadzētu būt)

  59. Lāsēns tieši 2.03.2009 domāja šādi:

    Tagad mēs varam paskatīties kāda dziļa filozofiska jēga ir jautājumam - kas ir patiesība?Izrādās ka patiesība var būt katram sava(viena otru neizslēdzoša)

  60. urķis tieši 2.03.2009 domāja šādi:

    vai kāds atceras, kāda precīzi bija definīcija gaismas ātrumam, nu tā kurā tika nodetektēti tie citētie 299,792,458 m/s? kādā vidē ir šāds ātrums?

  61. Kamelija tieši 2.03.2009 domāja šādi:

    Gaismas ātrums (parasti apzīmēts ar c, zināms arī kā Einšteina konstante) ir ātrums, ar kuru vakuumā pārvietojas elektromagnētiskais starojums - fotoni. Tas ir tieši 299 792 458 metri sekundē (jeb 1 079 252 848,8 km/h) - tas nav mērījums, bet gan definīcija; metru definē, ņemot vērā gaismas ātrumu un sekundes ilgumu. Gaismas ātrums citās vidēs - ne vakuumā - ir mazāks par c. Dabā nekas nevar pārvietoties ātrāk par gaismu.

    Tas no Wikipēdijas

  62. Lāsēns tieši 2.03.2009 domāja šādi:

    Kamelia -vienīgais kas var pārvietoties ātrāk par c ir Lāsēns(uz Virgo un atpakaļ 6 stundās)

  63. Kamelija tieši 2.03.2009 domāja šādi:

    Jā, to domāju, ka visi ir paspējuši ievērot :)

  64. urķis tieši 2.03.2009 domāja šādi:

    Kamelija, paldies!
    Atslēgas vārds šī visa kontekstā un manu pārdomu vielai laikam ir vakuums. Tevis citētajā ir minēts par gaismas ātrumu

  65. urķis tieši 2.03.2009 domāja šādi:

    Kamelija, paldies!
    Atslēgas vārds šī visa kontekstā un manu pārdomu vielai laikam ir vakuums. Tevis citētajā ir minēts par gaismas ātrumu kas mazāks par c nevakuuma vidē, kas rosina saraut saikni starp c un gaismas ātrumu. Attiecīgi daļa no augstāk rakstā minētajiem piemēriem kļūst aplami, jo, piemēram, ūdenī gaisma pārvietojas lēnāk, tātad fotoni noveco.. dohhh..
    vai kāds šo var izskaidrot?

  66. cydonia tieši 2.03.2009 domāja šādi:

    >urķis

    ne gluži.
    pārvietojoties ūdenī, gaisma attālumu no punkta a līdz punktam b tiešām veiks ar vidējo ātrumu mazāku par c. taču tas nenozīmē, ka fotoni kustas lēnāk. tie joprojām kustas ar c. lieta tāda, ka "laužoties" cauri matērijai, fotoni saskrienas ar matērijas daļiņām, tiek absorbēti un no jauna izstaroti. fotoni kustas ar c, taču fotona absorbēšanas un jauna fotona izstarošanas process ievieš kavējumu.

  67. dulls tieši 2.03.2009 domāja šādi:

    Vai attāli neizklausās pēc simtprocentu enerģijas atdeves? Fotons "atsitas" pret matēriju un zaudē 0 enerģiju. Dīvaini, nebiju piedomājis. :/

  68. Lāsēns tieši 2.03.2009 domāja šādi:

    Kā tad savādāk piedāvāsiet pārnest enerģiju lielos attālumos,tikai tā.Augstāka frekvence - augstāka enerģija,lielākais no zināmajiem - gamma kvants :)

  69. Lāsēns tieši 18.06.2009 domāja šādi:

    Diskusijas atjaunošanai par relativitāti uzrakstīšu fragmentu no E.fon Dēnikena grāmatas:Mērķis - Eridānas Epsilons,sarkanais punduris(k2 spektra klases zvaigzne 11 ly no saules),dodamies ceļā...

  70. Lāsēns tieši 18.06.2009 domāja šādi:

    Dodamies ceļā ār paātrinājumu 1G,pēc pusceļa veikšanas dzinējs tiek izslēgts un kuģis pagriezts par 180 gr.,sākas bremzēšanas posms ar 1G.Lidojuma laikā ceļotāji novēro interesantu parādību:Maksimālais ātrums kas tiek sasniegts ceļojuma vidū ir 98,873 procenti no c.Savu lomu sāk spēlēt tādi relativitātes efekti kā laika paradokss un Lorenca saīsinājuma likums.Kamēr uz zemes pagājuši 12 gadi un 9 mēn.,līdz kuģis sasniedzis 11 ly attālo mērķi,kuģa atskaites sistēmā pagājuši tikai 5 gadi.Ja kuģis netiktu bremzēts,bet turpinātu ceļu izplatījumā ar pieaugošu ātrumu (tālāk pats incantākais)pēc tāda paša scenārija(ieskrējiens un bremzēšana) 28 gados un 5 mēnešos kuģis sasniegtu Andromēdas galaktiku (2,2 milj.ly) uz zemes būtu pagājuši vairāk kā 2 milj. gadu.Lai nokļūtu līdz patreizējā Visuma robežām, 17 miljardi ly pēc kuģa atskaites sistēmas paietu 45 gadi 9 mēn.

  71. Lāsēns tieši 19.06.2009 domāja šādi:

    Tātad patiesi pēc VRT būs 3 viedokļi:1.kosmosa kuģim tuvojoties c,palicējiem uz zemes šķitīs ka ceļotājiem laiks paliks arvien lēnāks(tiecas uz 0)2.ceļotājiem liksies ka laiks uz zemes paātrinās(tiecas uz bezgalību) 3.dodoties ceļojumā no zemes jebkurā virzienā ar paātrinājumu 1G(pastāvīgu),ceļotājs vienmēr nonāks vienā un tajā pašā punktā...kapē?...Lūdzu,viedokļi...

  72. Lāsēns tieši 19.06.2009 domāja šādi:

    Tātad pēc šāda scenārija kosmosa kuģis pēc kāda laika būs sasniedzis c,attiecībā pret zemi un izveidosies redzamības horizonts.Tālāk tas ar pieaugošu ātrumu dosies pagātnē kur matērijas blīvums ir pietiekams lai gaismas stari noliektos cits citam pretī...ja patiesa ir lielā sprādziena teorija,tad ceļotāji pēc 45 g. 9 mēn nonāks Visuma sākuma singulārajā punktā...kur nonāks ceļotāji ja visums ir galīgs,bez robežām un singularitātēm? (kvantu gravitācijas teorija)

  73. did33 tieši 19.06.2009 domāja šādi:

    laiks ir maldi. pusdienlaiks - dubulti maldi :))))

  74. KPax tieši 19.06.2009 domāja šādi:

    Lāsēn, iepriecināšu Tevi. Tu neesi viens šai pasaulē, - Tava kopija, Lāsēns The Second, atrodas apmēram 10x10 ar 28 nullēm attālumā. Sliktā ziņa ir tā, ka Tu nekad savu kopiju nesatiksi, jo telpa starp Tevi 1 un paralēlā pirmā līmeņa multiversa universā esošo Tevi 2 izplešas ātrāk nekā jelkas spēj ceļot cauri tai. Žēl, jo jums būtu par ko parunāt:).

  75. Lāsēns tieši 19.06.2009 domāja šādi:

    Atbilde nezinīšiem - kā jau es minēju iepriekš,ceļot pārsniedzot c iespējams izmantojot papilddimensijas...tātad ja spēkā ir kvantu gr.teorija,tad mēs paiesim garām vietai kur radās pirmais kvants neko nemanot un pēc ilga laika droši vien atgriezīsimies vietā,kur sākām....cikls būs noslēdzies(galva noķērusi asti,kā mēs redzam senos zīmējumos)

  76. Lāsēns tieši 19.06.2009 domāja šādi:

    Tātad tagad par papilddimensijām.Pāreja ir praktiski nemanāma,katrs ķermenis kam ir massa,mazliet atrodas papilddimensijā.To var procentuāli aprēķināt, attiecinot dotā objekta otro kosmisko ātrumu pret c.Tātad zemes gadījumā 11,2 km/s pret c.

  77. Lāsēns tieši 19.06.2009 domāja šādi:

    Secinājums no tā visa ir šāds:informācija varēja atgriezties sākumpunktā pirms tā tika izstarota...Kungi,jūsu nākotne ir jau iepriekš nolemta(ierakstīta uz imaginārā laika ass),un atliek to tikai izdzīvot kolapsējot viļņu funkciju psī...

  78. KPax tieši 19.06.2009 domāja šādi:

    Neviļus rodas iespaids, ka Tu jau mazliet atrodies kādā papilddimensijā.
    Bet Tavu domu sapratu, Lāsēn. Iešu vēl kādu gadiņu pamācīšos kvantu fiziku..., un papētīšu senos zīmējumus.

  79. Lāsēns tieši 19.06.2009 domāja šādi:

    Ja kāds atceras ko rakstīju iepriekš,tad lasenam ir lielāks blīvums, tātad tas ,saskaņā ar teoriju vairāk atrodas papilddimensijā :)

  80. Lāsēns tieši 19.06.2009 domāja šādi:

    dulls tieši 02/03/2009 14:50 domāja šādi:

    Vai attāli neizklausās pēc simtprocentu enerģijas atdeves? Fotons "atsitas" pret matēriju un zaudē 0 enerģiju. Dīvaini, nebiju piedomājis. :/
    ...saistībā ar šo būs Lāsēna mēneša jautājums(ceru ,ka Redaktors ievietos jūlijā)...fotons ļoti nopietni zaudē enerģiju,piemēram piedzimstot uz Saules kodola virsmas kā gamma kvants,ceļā lidz saules virsmai enerģētiski atdziestot un transformējoties par redzamu fotonu...

  81. Vertigo tieši 19.06.2009 domāja šādi:

    baigi interesanti :)
    tad jau sanak ka celosana laikaa ir iespeejama ja iemaaciisimes uzbuuveet kuģi kas spees atsiitiit aatrumu kas tuvs gaismas aaatrumam :)

  82. Lāsēns tieši 19.06.2009 domāja šādi:

    Lai kuģis sasniegtu c jāpieliek bezgalīga enerģija...tapē nāksies ātrāk ieiet papilddimensijā...padomāšu kā saprotami to noformulēt...

  83. Lāsēns tieši 20.06.2009 domāja šādi:

    Pēc S.Hokinga grāmatas izriet ka papilddimensija atveras kad objekta gravitācijas viļņu garums kļūst vienāds ar papilddimensiju izliekuma rādiusu,tādā gadījumā gravitācija no blakus brānas šeit var iekļūt tikai m.c. tuvumā...novērojamais Visums savukārt rāda ka papildus tumšā materija daudz ir galaktikas ārpusē kur maz m.c.Mans modelis labāk izskaidro novērojamo Visumu,kur pat neliela massa var izstarot papilddimensijā...Tātad pat neliela objekta(zeme) nākotnes gaismas konuss nedaudz ir iegriezts papilddimensijā(mans viedoklis,kuru varu pierādīt).Tas fundamentāli izmaina iespēju ceļot laikā,kur iepriekšējā gadījumā vajadzēja vai nu sasniegt c,vai nokļūt uz notikumu horizonta robežas(kas būtībā ir viens un tas pats,otrais kosmiskais ātrums vienlīdzīgs ar c)Manā versijā papilddimensija sāk atvērties jau pie nelielas gravitācijas,kur lielāku atvērumu varētu iegūt potenciālajam kuģim pieliekot vēl paātrinājumu...

  84. cydonia tieši 25.06.2009 domāja šādi:

    >Vertigo
    no šāda viedokļa ceļošana laikā nav nekas neparasts. tas notiek visu laiku, tikai ārkārtīgi niecīgos \"attālumos\". man sanāca, ka tipiskas space shuttle misijas laikā astronauti aizceļo nākotnē par piecām sekundes miljondaļiņām. http://www.starspace.lv/forums/viewtopic.php?f=2&p=441

  85. grafs tieši 23.10.2009 domāja šādi:

    shodien visu dienu esmu veltijis starpzvaigznju teoremu apdomaashanaa. man ir viens sapnis par antigravitaacinu. tas ir daudz zemaakaa liimenii nekaa zvaigznes. bet ja viens un tas pats sapnis raadaas jav tresho reizi divu gadu laikaa ,tas laikam jav kautko noziimee.

  86. ritvars tieši 12.01.2010 domāja šādi:

    butiba man patika gan raksts kas loti diezgan skaidra latviska valoda tika paskaidrota. Gan ari man patika ka Redaktoram nebija iebildumu seit diskutet. Komentaros ari atradu atbildes uz tiem jautajumiem ko velejos jautat kadam citam . :) Vis jau notiek zinatnes varda.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!