ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zemes vecākā māsīca


Publicēts: 24.07.2015

NASA Kepler misijas ietvaros ir apstiprināta pirmā Zemei līdzīgā planēta, kura riņķo ap Saulei līdzīgu zvaigzni dzīvībai labvēlīgajā zonā. Šis atklājums, kā arī 11 kandidātes, kas atrodas dzīvībai labvēlīgajā zonā, ir solis tuvāk citas "Zemes" atklāšanai. Jaunatklātā planēta Kepler-452b ir līdz šim mazākā citplanēta, kas atklāta dzīvībai labvēlīgajā zonā, kurā uz planētas virsmas var pastāvēt šķidrs ūdens, ap G2 tipa zvaigzni, kāda ir arī mūsu Saule. Kepler-452b ir 1030. apstiprinātā Kepler misijas planēta.

"20 gadus pēc atklājuma, kas pierādīja, ka arī ap citām zvaigznēm ir planētas, Kepler ir atklājis planētu un zvaigzni, kuras ir ļoti līdzīgas mūsu Zemei un Saulei," teica Džons Grunsfelds. "Šis ir vēl viens solis tuvāk Zemes 2.0 atklāšanai."

Kepler-452b diametrs ir par 60% lielāks nekā Zemes diametrs un tā pieder pie super-zemes tipa planētām. Lai arī tās masa un sastāvs nav zināms, agrākie pētījumi liecina, ka šāda izmēra planētas visticamāk ir cieto iežu planētas. Kepler-452b orbīta ap zvaigzni ilgst 385 dienas. Planēta ir par aptveni 5% tālāk no zvaigznes nekā Zeme no Saules. Zvaigzne Kepler-452 ir aptuveni 6 miljardus gadus veca, aptuveni 1,5 miljardus gadus vecāka nekā Saule. Zvaigznes temperatūra ir līdzīga Saules temperatūrai, bet tā ir par 20% spožāka un tās diametrs ir par 10% lielāks nekā Saulei.

"Mēs varam iztēloties Kepler-452b kā vecāku un lielāku Zemes māsīcu," pastāstīja Džons Dženkins no NASA Eimsa izpētes centra, kurš vadīja zinātnieku komandu, kura atklāja Kepler-452b. "Tas ir iedvesmojoši, ja mēs ņemam vērā, ka šī planēta atrodas dzīvībai labvēlīgajā zonā jau 6 miljardus gadu, ilgāk nekā Zeme. Tā ir lieliska iespēja attīstīties dzīvībai, ja uz planētas ir visi nepieciešamie apstākļi un izejvielas."

Lai apstiprinātu planētas statusu un labāk izpētītu sistēmas īpašības, tika izmantoti arī teleskopi uz Zemes.

Kepler-452 atrodas aptuveni 1400 gaismas gadu attālumā Gulbja zvaigznājā.

Jaunākie pētījumi, kuru ietvaros tika analizēti dati, kas iegūti laika posmā no 2009.gada maijam līdz 2013.gada maijam, ir palielinājuši Keplera atklāto citplanētu kandidātu skaitu par 521. Tas nozīmē, ka kopumā Kepler citplanētu kandidātu skaits ir 4696. Šīs kandidātes vēl tikai gaida turpmākos pētījumus, lai apstiprinātu to statusu.

11 no jaunajām kandidātēm pēc izmēra līdzinās Zemei un tās riņķo ap zvaigznēm zonā, kurā uz planētas virsmas var pastāvēt šķidrs ūdens. No šīm 11 deviņas planētas riņķo ap zvaigznēm, kuru izmērs un citi parametri līdzinās Saulei.

"Mēs spējam pilnībā automatizēt planētu kandidātu identifikācijas procesu, kas nozīmē, ka mēs beidzot ātri un pēc vienotiem kritērijiem varam izvērtēt katru Kepler tranzīta signālu," piebilda Džefs Kohlins no SETI institūta. "Tas nodrošina astronomus ar statistiski uzticamu planētu kandidātu populāciju, kas palīdz precīzi noteikt mazo, iespējami cieto, Zemei līdzīgo planētu skaitu Piena Ceļa galaktikā."

NASA

Komentāri

  1. Artūrs tieši 24.07.2015 domāja šādi:

    Cik ir mazo, iespējami cieto, Zemei līdzīgo planētu skaitu Piena Ceļa galaktikā?

  2. Jupis tieši 24.07.2015 domāja šādi:

    "No šīm 11 deviņas planētas riņķo ap zvaigznēm, kuru izmērs un citi parametri līdzinās Saulei."

    Kaut kas te nav ritīgi. Citur lasīju, ka atklātas 12 planētas (ar rādiusu zem 2 R(Zemes)), no kurām 1 riņķo ap Saulei līdzīgu zvaigzni. Planētas pašas nav ne labākas, ne sliktākas viena par otru, bet galvenā atšķirība ir tieši ar zvaigzni - mēs nezinam, vai citu tipu zvaigznes neaizslauka no savām planētam visas iespējas dzīvot, piemēram, ar nenormālām magnētiskajām vētrām vai kaut ko citu.

  3. Redaktors tieši 24.07.2015 domāja šādi:

    NASA: NASA's Kepler mission has confirmed the first near-Earth-size planet in the “habitable zone” around a sun-like star. This discovery and the introduction of 11 other new small habitable zone candidate planets mark another milestone in the journey to finding another “Earth.”

    Kepler-452b + 11 citas kandidātes. Bet Kepler-452b it kā vairs nav kandidāte, tā jau ir apstiprināta.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!