ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zeme 4 gaismas gadu attālumā


Publicēts: 29.02.2008

Iespējams, ka Zemei līdzīga planēta riņķo ap mums ļoti tuvu zvaigzni. Jaunākie pētījumi liek domāt, ka šī planēta varētu tikt atklāta tuvāko gadu laikā. Iedomājieties tik! Otra Zeme tikai 4 gaismas gadu attālumā.

Centaura Alfa ir Zemei tuvākā zvaigzne. Patiesībā - trīs zvaigžņu sistēma, kurā ietilpst arī divas Saulei līdzīgas zvaigznes, kas riņķo relatīvi tuvu viena ap otru. Šajās zvaigznēs konstatēta augsta smago elementu koncentrācija, kas liecina, ka tās ir radušās putekļainu planetāro disku ieskautas.

Datorsimulāciju rezultātā zinātnieki secinājuši, ka Zemei līdzīgas planētas varētu atrasties ap abām zvaigznēm. Havjērs Gudjēzs no Kalifornijas universitātes kopā ar kolēģiem ir izstrādājuši metodi kā pārbaudīt, vai Centaura Alfa sistēmā tiešām ir šādas planētas.

"Ja mūsu pieņēmumi par Zemei līdzīgu planētu veidošanos ir pareizi, tad ap abām Centaura alfas binārā pāra zvaigznēm noteikti riņķo kāda klinšaina planēta," pastāstīja Gregs Lohlins no Kalifornijas universitātes.

Datorsimulācijās iegūtie rezultāti patiesi ieinteresēja astronomus, jo teorētiski Zemei līdzīgās planētas varētu atrasties zvaigznes "dzīvībai labvēlīgajā" zonā, kur ūdens spēj pastāvēt šķidruma veidā.

Šo planētu atrašana prasīs daudz laika, bet tam nav nepieciešamas jaunas tehnoloģijas. Centaura alfas planētu meklēšanai var izmantot to pašu "radiālā ātruma" metodi, kura balstās uz spektra nobīdi, kas liecina par to, ka zvaigznei ir planēta, kuras gravitācija iesvārsta sistēmas centrālo zvaigzni.

Ar šīs metodes palīdzību ir atklātas lielākā daļa no 228 zināmajām ekstrasolārajām planētām. Ar šo metodi līdz šim ir izdevies "ieraudzīt" Jupitera izmēra planētas, jo tās izraisa ievērojamas zvaigžņu svārstības.

Centaura Alfa B ir ļoti labs eksperimentu materiāls, jo tā ir mierīga zvaigzne. Lielākajai daļai zvaigžņu ir ļoti aktīva atmosfēra, tādēļ to spektrs ir nevienmērīgs un ir grūtāk konstatēt mazākas planētas. Papildus šim faktoram, jāatzīst, ka Centaura alfa atrodas ļoti tuvu Zemei un ir ļoti spoža. Astronomiem līdz ar to ir iespējams ātri izveidot precīzu zvaigznes spektra karti un konstatēt pat niecīgas novirzes, kuras rada Zemei līdzīgas planētas.

Neskatoties uz labvēlīgajiem apstākļiem, planētu atrašana tomēr prasīs vairākus gadus, jo nāksies atfiltrēt blakusefektus un atšķirt tos no planētu izraisītām svārstībām.

Lohlins un pārēji projekta darbinieki sāks novērot Centaura alfu 2008. gada maijā, izmantojot Cerro Tolo observatorijas 1,5 metru teleskopu Čīlē. Papildus spektra analīzei, lai noteiktu planētu esamību, zinātnieki varēs izanalizēt kāda ir šo zvaigžņu uzbūve.

Ne visi astronomi ir pārliecināti, ka ap Centaura alfu riņķo planētas. Viena no viņām ir Sāra Sēgere, kura izsakās skeptiski par planētu esamību ap šīm zvaigznēm. Tomēr planētu atklāšanas iespēja neatstāj vienaldzīgu pat vislielāko skeptiķi.

"Tas ir neiedomājami aizraujoši, ka mūsdienu tehnoloģijas paver mums iespēju meklēt Zemes māsicu ap tuvāko zvaigzni," piebilda Sāra Sēgere.

New Scientist

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!