ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vistālākā planēta


Publicēts: 4.07.2003

Izmantojot jaunu un daudzsološu tehnoloģiju, tika atklāta planēta – milzīga un karsta pasaule, kur līst dzelzs lietus. Tā riņķo ap savu zvaigzni aptuveni 5000 gaismas gadu attālumā no Saules.

Šis atklājums paplašina astronomijas iespēju apvāršņus planētu medībām ārpus iepriekšējiem 160 gaismas gadiem tuvējā kosmosā. Pētāmo zvaigžņu skaits no 40 000 pakāpās līdz 100 un vairāk miljoniem.

Jaunatklātā planēta ir aptuveni Jupitera izmēros un apriņķo zvaigzni 29 stundu laikā, atrodoties tuvāk tai nekā Merkūrijs Saulei. Tā tika atklāta pateicoties faktam, ka planēta regulāri šķērsoja zvaigzni. Zinātnieki ievēroja regulārās novirzes zvaigznes gaismas spektrā.

Efekts ir līdzīgs tam, kad ods pārlidotu pāri prožektoram, kurš atrodas aptuveni 200 kilometru attālumā.

Lai gan iespējams, ka tikai niecīgs daudzums planētu ir novietotas tādejādi, lai tranzīta metode sniegtu kādu labumu, šis virziens ir daudzsološs. Agrāk planētas tika konstatētas pateicoties tā sauktajai svārstību metodei, kad astronomi fiksēja nelielas zvaigznes svārstības, pateicoties planētas gravitācijas iedarbībai.

Jaunatklāto metodi pārbaudīja vairāk nekā 20 dažādas zinātnieku grupas vairāku mēnešu garumā. Nākotnē plānots šo metodi integrēt NASA kosmosa ekspedīcijā Keplers, kuras ietvaros tiks meklētas Zemes izmēra planētas.

„Mēs stāvam uz jaunas atklājumu un izpētes ēras sliekšņa,” teica Harvardas astronoms Dimitars Saseloijs. „Mēs esam atraduši labāku iespēju jaunu planētu atrašanai mūsu pašu galaktikā, kas paver neiedomājamus apvāršņus izpētes darbam.”

„Tranzīta metode tuvākajos gados sniegs daudz jaunu atklājumu,” izteicās Debra Fišere no Kalifornijas universitātes, Berklejas astronome, kas strādā visveiksmīgākajā planētu mednieku komandā uz Zemes. Fišeres kolēģi Džefrija Mārsija un Paula Butlera vadībā meklē planētas, izmantojot svārstību metodi.

Fišeres svārstību metode, pazīstama arī kā Doplera tehnoloģija, darbojas tikai uz zvaigznēm, kuras atrodas tuvējā kosmosā – ne tālāk par 160 gaismas gadiem. Tā prasa milzīgus teleskopus un ilgstošu novērošanu, kas ir pielīdzināma laikam, kādā planēta veic pilnu apriņķojumu. Tranzīta metode izmanto vidēja lieluma teleskopus. Īpaši labi tā darbojas uz bagātīgiem zvaigžņu laukiem.

Tranzīta metodes priekšrocība ir tā, ka tā sniedz daudz informācijas par jaunatrasto planētu. Patiesībā pirmo reizi šī metode tika izmantota jau 2001. gadā, lai atkārtoti izpētītu planētu, kas tika atklāta ar svārstību metodi. Šie pētījumi pirmo reizi sniedza datus par ārpus Saules sistēmas esošas planētas atmosfēru.

Vistuvāk esošās planētas labāk tomēr var izpētīt ar kosmosā esošajām observatorijām, kuras plānots palaist nākamajā desmitgadē.

„Doplera tehnoloģija palīdzēs aplūkot mūsu tuvākos kaimiņus,” skaidroja Fišere. „Šīs tuvāk esošās zvaigznes sola vislabākās izpētes iespējas nākotnes NASA ekspedīcijām, tādām kā Zemei līdzīgu planētu atradējs utml.”

Planētu OGLEēšana

Jaunā atklājuma priekšteči ir atsevišķas zinātnieku grupas pētījumi, kuru ietvaros tika novērotas miljoniem zvaigžņu blīvā apvidū. OGLE (Optical Gravitational Lensing Experiment) rezultātā tika atklāti daži desmiti zvaigžņu, kurām priekšā kaut kas pārvietojas.

OGLE dati tika publicēti, tādejādi sniedzot iespējas citiem zinātniekiem izvēlēties pētījumiem atbilstošākos kandidātus.

Darba rezultātā pētnieki centās atsijāt, kuri no šiem riņķojošajiem objektiem ir zvaigžņu kompanjoni, bet kuri ir planētas. OGLE zvaigznes tika pētītas ar 1,5 metru teleskopu, kas atrodas Freda L. Vipla observatorijā, Arizonā, kā arī 6,5 metru teleskopu Čīles Las Kampanas observatorijā. Pieci daudzsološākie kandidāti tika izpētīti daudz detalizētāk, izmantojot HIRES (High Resolution Echelle Spectrometer) instrumentu, kas atrodas Havaju salās, Kecka observatorijā uz Mauna Keas.

Zvaigznei OGLE-TR-56 tika atklāta planēta, kas tika nosaukta par OGLE-TR-56b.

Astronomi ir izskaitļojuši, kas planētas izmērs 2,6 reizes pārsniedz Jupitera izmērus, lai gan sver mazliet mazāk. Blīvums pielīdzināms Saturna blīvumam. Iespējams, ka planēta izveidojusies tālāk no centrālās zvaigznes, vēlāk tai pietuvojoties līdz patreizējai orbītai. Tās atmosfēra ir aptuveni 2000 Kelvinu karsta. Šādā atmosfērā veidojas dzelzs atomu mākoņi. Kad sāk līt, lejup krīt mikroskopiskas dzelzs pilītes.

Kopējais ārpus Saules sistēmas atklāto planētu skaits jau pārsniedz 100, lai gan daļa no tām prasa papildus apstiprinošu izmeklēšanu. Saselovs izteicās, ka viņa komandai vēl paredzētas divas OGLE kandidātes, kas iespējams ir planētas.

Materiāls: SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!