ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Visjaunāko planētu meklējumos


Publicēts: 19.06.2018

Protoplanetārais disks ir putekļu un gāzu disks, kas ieskauj jaunas zvaigznes. Tā ir planētu fabrika. Mūsdienu jaudīgākie teleskopi un modernākās datu apstrādes metodes ļauj detalizēti aplūkot šos diskus, meklējot spraugas, kas varētu liecināt par planētu klātbūtni. Divas neatkarīgas pētnieku grupas, izmantojot ALMA teleskopu, ir atklājuši trīs jaundzimušas planētas, kuras riņķo ap zvaigzni HD 163296. Šis ir pirmais gadījums, kad ar ALMA palīdzību ir pamanītas planētas.

"Protoplanetārā diska gāzu plūsmas mērījumu rezultāti pārliecina, ka ap šo jauno zvaigzni veidojas planētas," pastāstīja Kristofs Pinte. "Šī metode ir jauna ievirze planētu sistēmu veidošanās izpratnē."

Abas komandas analizēja ALMA veiktos zvaigznes HD 163296 novērojumus. Tā ir jauna zvaigzne aptuveni 330 gaismas gadu attālumā Strēlnieka zvaigznājā. Zvaigznes masa ir aptuveni četras reizes lielāka nekā Saules masa. HD 163296 ir aptuveni 4 miljonus gadus veca.

"Mēs pētījām lokalizētu, neliela mēroga gāzu kustību protoplanetārajā diskā. Šis jaunais paņēmiens, izmantojot ALMA augstas izšķirtspējas attēlus, var palīdzēt atklāt vienas no visjaunākajām planētām galaktikā," piebilda Ričards Tegū - otrā pētījuma autors.

Astronomi nefokusējās uz putekļiem, kas skaidri bija redzami ALMA attēlos, bet gan uz oglekļa monoksīda (CO) gāzes molekulām, kuru emisiju milimetru viļņos var uztvert ar ALMA. Izmaiņas jeb nobīdes novērotajā viļņu garumā rada šīs gāzes kustība protoplanetārajā diskā.

Tegū vadītā pētnieku komanda identificēja divas planētas - 12 un 21 miljardu kilometru attālumā no zvaigznes. Savukārt zinātnieki Pinte vadībā pamanīja planētu, kuras orbīta atrodas aptuveni 39 miljardu kilometru attālumā no zvaigznes.

Interesanti, ka abas komandas izmantoja to pašu metodi, nedaudz to modificējot, lai meklētu gāzu plūsmas anomālijas, kas liecinātu par gāzes mijiedarbību ar masīvu objektu, piemēram, jaundzimušu planētu.

Tegū metode ir vairāk piemērota planētu meklēšanai tuvāk zvaigznei, savukārt Pinte komandas izmantotā ideoloģija labāk atklāj planētas, kas atrodas tālāk prom no zvaigznes. Abos gadījumos zinātnieki novēroja gāzu plūsmas novirzi no teorētiski prognozējamās. Varat to iztēloties kā ūdens virpuļus upē, kad straume saskaras ar šķērsli, piemēram, akmeni. Šī metode pagaidām ļauj pamanīt planētas, kuru masa ir līdzīga Jupitera masai.

Jaunā metode ļaus precīzāk noteikt protoplanetārajā diskā esošo objektu masu, kā arī ir mazāka iespēja kļūdīties.

"Mēs izvirzījām ALMA planētu atklāšanas jomas priekšplānā," teica Teds Bērdžins no Mičiganas universitātes.

Abas komandas plāno pilnveidot metodi un pielietot to arī citu protoplanetāro disku analīzei. Iegūtie dati tiks izmantoti, lai labāk saprastu, kā veidojas planētu atmosfēras un kādi elementi un molekulas nokļūst uz planētas tās veidošanās procesā.

 

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: