ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Visaukstākais brūnais punduris


Publicēts: 31.01.2010

Starptautiskai zinātnieku komandai Hefordšīras universitātes astronomu vadībā ir izdevies atklāt visaukstāko objektu ārpus Saules sistēmas robežām. Izmantojot Apvienotās Karalistes infrasarkano staru spektra teleskopu UKIRT, kas atrodas Havaju salās, ir atrasts visaukstākais brūnais punduris.

Interesanti, ka objekts attēlos izskatījās zils vai sarkans, atkarībā no spektra daļas, kurā tas tika aplūkots.

Objekts, kas atrodams katalogos kā SDSS1416+13B, riņķo pa visai liela rādiusa orbītu ap daudz siltāko brūno punduri SDSS1416+13A, kas tika atrasts redzamās gaismas diapazonā Slouna digitālās debesu izpētes programmas ietvaros. SDSS1416+13B ir saskatāms tikai infrasarkano staru spektrā. Brūnais pārītis atrodas 15 līdz 50 gaismas gadu attālumā no Saules sistēmas.

"Šī ir ceturtā reize trijos gados, kad UKIRT atklājums ir kārtējais visaukstākā brūnā pundura rekords, kura temperatūra ir tuva 200oC," teica doktors Filips Lūkass no Hefordšīras universitātes. "Mēs bijām uzmanīgi ar šo objektu, jo tā krāsas ir kas neparasts un agrāk neredzēts. Pagaidām šādu fenomenu mēs nevaram izskaidrot. Pat ja izrādīsies, ka tā temperatūra nav kārtējais rekords, tā krāsas ir tik neparastas, ka nodarbinās fiziķus ilgu laiku."

SDSS1416+13B pirmais pamanīja doktors Bens Barninghems no Hefordšīras universitātes, kas piedalījās īpašā brūno punduru meklēšanas projektā, izmantojot UKIRT teleskopu. Tas izskatījās ļoti zils infrasarkanajam spektram tuvajā diapazonā, ja salīdzina ar citiem brūnajiem punduriem. Japānas Subaru teleskopa datos bija redzams, ka tas ir T klases brūnais punduris, kura atmosfērā ir daudz metāna.

Barninghems arī pamanīja, ka agrāk novērotā spožākā zvaigzne SDSS1416+13A patiesībā ir brūnais punduris.

Komanda izpētīja SDSS1416+13B ar Spitzera teleskopu vidējā infrasarkano staru diapazonā, kas tiek uzskatīts par precīzāko temperatūras mērīšanai. Atklājās, ka šajā viļņu garumā šis ir vissarkanākais brūnais punduris no visiem novērotajiem. Salīdzinot ar teorētisko modeli, tā temperatūra tika novērtēta uz 227oC.

"Fakts, ka SDSS1416+13B ir siltākā brūnā pundura kompanjons, kuram arī raksturīgs neparasts spektrs, palīdz aizpildīt dažas nepilnības mūsu izpratnē," teica Barninghems. "Izskatās, ka abu punduru sastāvā ir maz smago elementu. Tas varētu būt loģiski, ja tie būtu ļoti veci, kas sakrīt ar aukstākā objekta zemo temperatūru."

Brūnie punduri ir pārāk mazi, lai būtu zvaigznes, bet pārāk masīvi, lai tos pieskaitītu planētām. Tā kā tie ir vēsi objekti, tos ir grūti pamanīt redzamās gaismas diapazonā. Visbiežāk tos atklāj tieši infrasarkano staru spektrā. Lai arī to krāsa nav brūna, šis apzīmējums parāda, ka tie ir vēl vēsāki par sarkanajiem punduriem.

The Royal Astronomical Society

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!