ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vientuļā planēta


Publicēts: 10.10.2013

Starptautiska astronomu komanda ir atklājusi eksotisku, jaunu citplanētu, kura neriņķo apkārt zvaigznei. Vientuļā planēta PSO J318.5-22 atrodas aptuveni 80 gaismas gadu attālumā un tās masa aptuveni 6 reizes pārsniedz Jupitera masu. Planētas vecums ir aptuveni 12 miljoni gadu.

Planētu atklāja, izmantojot Pan-STARRS 1 (PS1) plaša lauka debesu izpētes teleskopu, kas atrodas Havaju salās. Pētījumi tika turpināti, izmantojot citus Havaju salās esošos teleskopus. Iegūtie rezultāti liecināja, ka planētas īpašības atgādina milzu planētas, kādas atklātas riņķojam ap jaunām zvaigznēm. Tomēr PSO J318.5-22 ir viena pati, bez zvaigznes.

"Mēs nekad neesam redzējuši kosmosā brīvi lidojošu objektu, kas līdzinātos šim. Tas atgādina jaunas planētas, kādas tiek atklātas ap citām zvaigznēm, bet šī ir viena pati," pastāstīja grupas vadītājs Maikls Liu no Havaju salu universitātes Astronomijas institūta. "Es vienmēr esmu domājis, vai šādi objekti pastāv, tagad mēs zinām, ka jā."

Pēdējās desmitgades laikā atklāto citplanētu skaits aug ļoti strauji. Tas tuvojas tūkstotim. Tomēr tikai neliela daļa planētu ir nofotografētas tiešā veidā, daļa no kurām riņķo ap jaunām zvaigznēm, kuru vecums ir mazāks nekā 200 miljoni gadu.

No līdz šim atklātajiem PSO J318.5-22 ir vismazākās masas objekts, kurš nav piesaistīts kādai zvaigznei. Tomēr šī objekta unikalitāte slēpjas apstāklī, ka tā masa, krāsa un enerģijas atdeve atgādina tās planētas, kuras izdevies nofotografēt tiešā veidā.

"Planētas, kuras nofotografētas tiešā veidā, ir ļoti grūti pētīt, jo tās atrodas blakus daudz spožākām zvaigznēm, ap kurām planētas riņķo.  PSO J318.5-22 neriņķo ap zvaigzni, tādēļ mums būs to daudz vieglāk pētīt. Tā sniegs ieskatu Jupiteram līdzīgo milzu planētu dzīves periodā neilgu laiku pēc planētas dzimšanas," pastāstīja pētījuma līdzautors Nials Dekons no Maksa Planka Astronomijas institūta.

 PSO J318.5-22 tika atklāta, meklējot tā saucamās neizdevušās zvaigznes jeb brūnos pundurus. Tā kā to temperatūra ir ļoti zema, brūnie punduri ir blāvi, sarkanīgas nokrāsas objekti. Lai pārvarētu šīs grūtības, Liu un viņa kolēģi izmantoja PS1 teleskopa datus. PS1 ir pietiekami jutīgs, lai reģistrētu brūno punduru vājo signālu.  PSO J318.5-22 izcēlās, jo tas bija sarkanāks par vissarkanāko zināmo brūno punduri.

"Mēs bieži vien retu debesu objektu meklēšanu pielīdzinām adatas meklēšanai siena kaudzē. Tādēļ mēs izvēlējāmies lielāko šobrīd eksistējošo siena kaudzi - PS1 datus," teica Eižens Manjērs no Havaju salu universitātes Astronomijas institūta.

Manjērs, kurš vada PS1 datu apstrādes grupu, pastāstīja, ka PS1 vienas nakts laikā saražo aptuveni 60 000 attēlus. Līdz šim brīdim iegūto datu apjoms jau aizņem 4000 TB lielu diska vietu. Ja mēs saliktu vienkopus visas filmas, grāmatas un dziesmu albumus, to kopējais apjoms būtu mazāks nekā PS1 datu arhīvs.

PS1 atklājums tika pētīts ar citiem teleskopiem. NASA Infrasarkano staru teleskopa un Gemini North teleskopa dati liecināja, ka  PSO J318.5-22 nav brūnais punduris. Turpinot novērot jaunatklāto objektu divu gadu garumā ar Kanādas-Francijas-Havaju salu teleskopu, zinātnieki noteica tā attālumu no Zemes, kas izrādījās aptuveni 80 gaismas gadi. Analizējot  PSO J318.5-22 pārvietošanos, tika konstatēts, ka vientuļā planēta pārvietojas kopā ar jaunu zvaigžņu grupu (Beta Pictoris grupa), kura izveidojusies pirms aptuveni 12 miljoniem gadu. Ap vienu no šīs grupas zvaigznēm - Beta Pictoris, ir atklāta jauna milzu planēta.  PSO J318.5-22 masa ir mazāka nekā šai planētai.

University of Hawaii

Komentāri

  1. Ralfs tieši 1.12.2014 domāja šādi:

    Vai šī Planeta ir tada krasa ka radits bilde?






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: