ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vārda došanas svētki


Publicēts: 24.10.2009

CoRoT-3b, WASP-6b, HD 132406b. Kopumā ir aptuveni 400 šādu nosaukumu, kurus atcerēties nav iespējams. Tā šobrīd tiek nosauktas citplanētas, kuras ir atklātas ap citām zvaigznēm. Kopš 1995. gada, kad tika atklāta pirmā citplanēta, to skaits jau ir pārsniedzis 400.

Nevienai no citplanētām nav "normāla" nosaukuma, bet tikai burtu un ciparu kombinācija, piemēram, MOA-2008-BLG-310-L b.

Starptautiskā astronomijas savienība uzskata, ka vārda došana citplanētām ir lieks un nevajadzīgs pasākums. Planētu skaits tikai vairosies un agri vai vēlu tiks sasniegts punkts, kad nosaukumus izdomāt būs ārkārtīgi grūti.

Vladimirs Lira no Maksa Planka astronomijas institūta Vācijā uzskata, ka šādai attieksmei mūsdienās nav pamata. Kā piemēru viņš minēja zvaigznes, kuras esot daudz vairāk, un tas patiesi būtu nepraktiski tām visām piešķirt vārdu, tomēr tas nav atturējis cilvēkus daļai tomēr izdomāt nosaukumus zvaigznēm.

Lira domā, ka nosaukumu piešķiršana katrai zināmajai citplanētai nav lieks un nevajadzīgs darbs, jo daļa no patlaban zināmajām citplanētām noteikti izrādīsies ļoti svarīgas izpratnes veidošanā par planētu izcelsmi un evolūciju.

Jau tagad astronomi izmanto neoficiālus nosaukumus dažām no planētām. Lira ir sastādījis sarakstu ar visām zināmajām citplanētām un iespējamajiem to nosaukumiem, par pamatu izmantojot grieķu un romiešu mitoloģiju.

CoRoT-3b kļūtu par Cratos, WASP-6b par Teucrus un HD 132406b par Atlas. Visu sarakstu un pamatojumu šādai izvēlei varat izlasīt arXiv failā.

Alternatīva Lira izstrādātajam sarakstam ir uzticēt šos vārda došanas svētkus jaunajai astronomu paaudzei. Kas gan vēl vairāk varētu iedvesmot apgūt astronomiju kā apziņa, ka tava "krustplanēta" riņķo kaut kur Visumā?

Massachusetts Institute of Technology

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!