ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sarkanais saulriets


Publicēts: 11.12.2007

Pirmo reizi kosmosa izpētes vēsturē tika novērots saulriets uz citas planētas.

Astronomi pagrieza Habla teleskopu, lai varētu novērot HD 189733b. Tas ir Jupitera tipa gāzes gigants, kas atrodas aptuveni 63 gaismas gadu attālumā no Zemes. Zinātnieku mērķis bija noķert brīdi, kad planēta aiziet priekšā zvaigznei, lai tādejādi paspētu reģistrēt atmosfēras spektru. Iepriekšējos novērojumos tika konstatēts, ka planētai ir atmosfēra un tajā ir mākoņi.

"Viens no mērķiem ārpuszemes planētu izpētē ir Zemei līdzīgu planētu meklēšana un atmosfēras konstatēšana uz tām. Šis eksperiments ir solis tuvāk šī mērķa piepildījumam," skaidroja Frederiks Ponts, astronoms no Šveices Ženēvas universitātes observatorijas, kas vadīja zinātnieku darba grupu.

"HD 189733b ir pirmā ekstrasolārā planēta, par kuru mēs apkopojam datus, lai galu galā saprastu kāda tā izskatās," piebilda Ponts.

Zvaigžņu gaisma, kad tā iet cauri atmosfērai, iekrāsojas atbilstoši atmosfēras sastāvam. HD 189733b gadījumā dzeltenās zvaigznes gaisma iekrāsojās sarkana.

Zinātnieki atmosfērā cerēja ieraudzīt nātrija, slāpekļa un ūdens "pirkstu nospiedumus", bet tā vietā redzēja dzelzi, silīciju un alumīnija oksīdu (safīros sastopams minerāls). HD 189733b atmosfēras sastāvs atgādina Venēras un Jupitera pavadoņa Titāna biezos mākoņus.

Patlaban nav zināms vai HD 189733b ir pavadoņi vai gredzeni kā Saturnam. Ar spēcīgākiem teleskopiem varbūt izdosies uzzināt arī šīs detaļas.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!