ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Planētu biljards


Publicēts: 13.08.2009

Zinātnieku komanda ir atradusi neparastu citplanētu, kas riņķo retrogrādi ap zvaigzni, kas atrodas aptuveni 1000 gaismas gadu attālumā no Zemes. Planēta tika atklāta WASP projekta ietvaros, sadarbojoties ar Ženēvas observatoriju.

Tā kā tiek uzskatīts, ka planētas veidojas no tā paša putekļu diska, no kura veidojas zvaigzne, tiek pieņemts, ka planētas orbīta būs tajā pašā virzienā, kurā rotē zvaigzne. Zinātnieki bija pārsteigti, atklājot, ka WASP-17 riņķo pretēji. Tādejādi šī ir pirmā citplanēta, kurai ir retrogrāda orbīta. Visticamāk, ka WASP-17 sistēmas veidošanās pirmsākumos ir saskrējusies ar lielu objektu, kā rezultātā sākusi riņķot pretējā virzienā.

WASP-17 ir tipisks piemērs "planētu biljardam". Saduroties ar lielāku planētu, tā ir iegriezta pretējā virzienā un turpina tā riņķot vēl joprojām. "Šekspīrs teica, ka divas planētas nevar riņķot pa vienu orbītu tāpat kā divi karaļi valdīt Anglijā. WASP-17 pierāda, ka Šekspīram ir taisnība," profesors Koēls Heljērs piebilda.

"Jaunizveidotās sistēmas ir nežēlīga vieta," teica pētījuma dalībnieks Deivids Andersons. "Mūsu pašu Mēness radās, kad Marsa izmēra objekts sadūrās ar nesen izveidoto Zemi. Arī WASP-17 visticamāk ir pārdzīvojusi sadursmi, kuras rezultātā planēta ir aizmesta pretējā virzienā."

Interesanti, ka WASP-17 ir milzīga planēta. Tās masa ir tikai puse no Jupitera masa, bet tā ir uzpūtusies divreiz lielāka par Jupiteru. Iespējams, ka WASP-17 palīdzēs saprast, kādēļ dažas no citplanētām ir daudz lielākas nekā tām vajadzētu būt. Tā kā šī citplanēta griežas pa izstieptu elipsveida, retrogrādu orbītu, tā ir pakļauta spēcīgiem paisuma un bēguma procesiem, kas gāzes milzi uzkarsē un tā uzpūšas. "Šī planēta ir tik blīva kā izpleties polistirēns, 70 reizes mazāk blīva par planētu, uz kuras mēs dzīvojam," teica profesors Heljērs.

WASP-17 ir 17. citplanēta, kura atklāta WASP projekta ietvaros. WASP izmanto kameru masīvu, kas fotografē plašus debesu apgabalus un novēro tūkstošiem zvaigžņu, meklējot tikko pamanāmas izmaiņas gaismas plūsmā, kas varētu liecināt par planētu, kura aizšķērso zvaigznes disku.

Science and Technology Facilities Council

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!