ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Planētas nofotografētas ar 1,5 metru teleskopu


Publicēts: 20.04.2010

Astronomiem izdevies nofotografēt trīs planētas, kas riņķo ap zvaigzni 120 gaismas gadu attālumā, izmantojot vidēja izmēra teleskopu, kas atrodas uz Zemes. NASA JPL astronomi šim nolūkam izmantoja nelielu daļu no Palomāras observatorijā esošā Heila teleskopa.

Līdz šim planētas tika fotografētas ar lielākajiem teleskopiem uz Zemes esošajās observatorijās. Viens no šiem teleskopiem ir 10 metru Keka teleskops, bet otrs - 8 metru Gemini North. Abi šie teleskopi atrodas Havaju salās. Planētas, kuras riņķo ap HR 8799 bija vienas no pirmajām, kas tika nofotografētas tiešā veidā.

Jaunākais šo planētu attēls ir fotografēts ar Heila teleskopu, pareizāk sakot, tikai ar 1,5 metru lielu tā spoguļa daļu. Astronomi paveica milzu darbu, lai sakombinētu adaptīvo optiku ar koronogrāfijas tehniku, kas samazina zvaigznes spožumu, kas traucē ieraudzīt daudz blāvākās planētas.

"Mūsu tehnoloģiju varēs izmantot lielākos, uz Zemes esošajos teleksopos, lai fotografētu planētas, kas atrodas ļoti tuvu zvaigznei, vai mazākos kosmosā izvietotajos teleskopos, lai meklētu Zemei līdzīgas planētas spožu zvaigžņu tuvumā," teica astrofiziķis Džīns Serabīns.

Šīs trīs planētas HR8799b, c un d ir Jupiteram līdzīgas, bet daudz masīvākas gāzu planētas. Tās riņķo ap zvaigzni 24, 38 un 68 reizes lielākā attālumā nekā Zeme no Saules. Jupiters Saules sistēmā atrodas tikai 5 reizes tālāk no Saules nekā Zeme. Iespējams, ka ap šo zvaigzni riņķo arī Zemei līdzīgas planētas.

Zvaigzne HR8799 ir nedaudz masīvāka par Sauli un daudz jaunāka. Tās vecums ir tikai 60 miljoni gadu. Tā atrodas 120 gaismas gadu attālumā Pegasa zvaigznājā. Šajā sistēmā joprojām notiek planētu veidošanās.

Lai nofotografētu planētas, tika izmantota adaptīvās optikas tehnika, kuru pielietoja nelielam spoguļa apgabalam. Zvaigznes gaisma tika bloķēta ar īpašu koronogrāfu, kuru izgudroja Dimitrijs Mavets no JPL.

Šo tehniku var izmantot, lai nofotografētu telpu, kas atrodas pavisam tuvu zvaigznei (1 grāds dalīts ar 10 000). Jaunievedums ir īpaši vērtīgs nākotnē iecerētajiem teleskopiem kosmosā. Mazāks teleskops nozīmē lētāku misiju.

"Šāda tehnoloģija ļaus mums fotografēt citas zemes," teica Vīzlijs Traubs. "Mēs tuvojamies tam brīdim, kad varēsim nofotografēt citu bālo, zilo lodīti kosmosā."

 

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!