ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Meklējot Zemi, atrod Venēru


Publicēts: 13.11.2015

Nupat par vienu eksemplāru ir palielinājies ap citām zvaigznēm riņķojošo Zemes tipa planētu skaits. Šis ir viens no interesantākajiem atklājumiem citplanētu nozarē. Jaunatklātā pasaule, lai gan nemaz nelīdzinās Zemei un ir karsta kā cepeškrāsns, tomēr ir pietiekami vēsa, lai uz tās pastāvētu atmosfēra. Ja izrādīsies, ka jaunatklāto planētu tiešām ieskauj atmosfēra, tad, ņemot vērā, ka tā atrodas tikai 39 gaismas gadu attālumā, planēta būs lielisks izpētes objekts gan Habla teleskopam, gan nākotnē gaidāmajām observatorijām, piemēra, Džeimsa Veba teleskopam vai GMT un E-ELT.

"Mūsu mērķis ir atrast Zemes dubultnieci, bet meklējumu gaitā esam atraduši Venēras līdzinieci," pastāstīja astronoms Deivids Šarbonē no Hārvardas-Smitsona Astrofizikas centra. "Mēs domājam, ka to ieskaus Venērai līdzīga atmosfēra, un, ja tas tā ir, mēs ar nepacietību gaidām iespēju to pasmaržot."

"Šī planēta kļūs par iecienītu izpētes objektu turpmākajos gados," piebilda pētījuma vadītājs Zahorijs Berta-Tomsons no Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta (MIT).

GJ 1132b riņķo ap sarkano punduri, kurš ir aptuveni 5 reizes mazāks par Sauli. Zvaigzne ir vēsāka un blāvāka, izstarojot aptuveni 1/200 daļu no Saules radītās gaismas apjoma. "Gads" uz GJ 1132b ilgst 1,6 Zemes dienas. No zvaigznes planētu šķir tikai 2,2 miljoni kilometru.

Attiecīgi virsmas temperatūra uz GJ 1132b ir aptuveni 230-260 grādi pēc Celsija. Šādā temperatūrā būs uzvārījies uz planētas virsmas esošais ūdens, bet tā ir pietiekami zema, lai planētai joprojām būtu atmosfēra. GJ 1132b ir ievērojami vēsāka par citām agrāk atklātajām Zemes tipa planētām. Piemēram, CoRoT-7b un Kepler-10b virsmas temperatūra ir aptuveni 1000 grādi pēc Celsija.

GJ 1132b tika atklāta, izmantojot MEarth-South masīvu, kas ir paredzēts Zemei līdzīgu planētu meklēšanai ap sarkanajiem punduriem. MEarth-South ir veidots no astoņiem 40 cm teleskopiem, kas izvietoti Cerro Tololo Inter-Amerikas observatorijā Čīlē.

Ar MEarth-South palīdzību tiek novēroti daži tūkstoši sarkano punduru, kas atrodas ne vairāk kā 100 gaismas gadu attālumā no Zemes. Šī projekta ietvaros tiek izmantota tranzīta metode, kad, planētai šķērsojot zvaigznes disku, reģistrē sistēmas kopējās izstarotās gaismas apjoma samazināšanos. Tranzīta metode ļauj aprēķināt planētas diametru.

Pēc tam novērojumi tika veikti ar citiem teleskopiem, piemēram, HARPS instrumentu, lai noteiktu planētas masu, reģistrējot planētas izraisītās zvaigznes svārstības.

GJ 1132b ir par aptuveni 16% lielāka nekā Zeme. Tās diametrs ir gandrīz 15 000 km. Masa par aptuveni 60% pārsniedz Zemes masu. Aprēķinātais blīvums norāda, ka tā ir Zemes tipa planēta. Cilvēks, kas stāvētu uz šīs planētas, svērtu tikai par 20% vairāk nekā uz Zemes.

Tā kā sarkanie punduri ir mazas zvaigznes, tad tādas planētas kā GJ 1132b ir relatīvi lielas un vieglāk pamanāmas. Arī atmosfēru ap šādu planētu pētīt ir daudz vieglāk, nekā gadījumā, ja tāda tiktu atklāta ap Saulei līdzīgu zvaigzni. Pētījumā iesaistītie zinātnieki jau ir pieprasījuši Habla teleskopa un Spitzera teleskopu laikus.

Ne mazāk intriģējoša ir iespēja, ka GJ 1132b nav vienīgā planēta sistēmā. Arī šo jautājumu astronomi ir nolēmuši papētīt detalizētāk.

Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!