ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mazākā citplanēta


Publicēts: 4.02.2009

"Šis ir ļoti svarīgs solis garajā ceļā, lai izprastu mūsu planētas veidošanās un tālākās attīstības procesus," pastāstīja COROT projekta zinātnieks Malkolms Frīdlunds. "Pirmo reizi astronomijas vēsturē mēs esam atklājuši Zemes tipa planētu."

COROT ir atklājis līdz šim mazāko citplanētu ārpus Saules sistēmas robežām. Šī planēta ir tikai divas reizes lielāka par Zemi, un tā riņķo ap zvaigzni, kas ir ļoti līdzīga Saulei. Tās virsmu visticamāk klāj lava vai ūdens tvaiks.

Lielākā daļa no visām līdz šim atklātajām citplanētām, kuru skaits jau pārsniedz 300, ir līdzīgas Jupiteram vai Neptūnam.

Jaunā planēta COROT-Exo-7b ir savādāka. Tās diametrs ir aptuveni divas reizes lielāks nekā Zemes diametrs. Viens gads uz šīs planētas ilgst 20 stundas. Kā jau nopratāt, tā atrodas ļoti tuvu zvaigznei, ap kuru riņķo nelielā planēta. Virsmas temperatūra varētu būt 1000 līdz 1500oC.

Planēta tika atklāta izmantojot tranzīta metodi, kad planēta, aizejot priekšā zvaigznei, satumšina tās gaismu. Zvaigzne atrodas aptuveni 140 parseku attālumā, kas ir pusceļš līdz Lielā suņa spožākajai zvaigznei Sīriusam vai Oriona sarkanajam milzim Betelgeizei.

Planētas blīvums joprojām tiek pētīts. Iespējams, ka tā ir tikpat klinšaina kā Zeme. Tad tās virsmu klāj lava. Tikpat labi tā varētu būt "okeāna planēta", kuras sastāvā ir līdzīgs daudzums ledus un akmeņi. Tad šī planēta būtu ļoti mitra un karsta vieta.

"Šis atklājums nav pilnīgs pārsteigums," piebilda Parīzes observatorijas astronoms Daniēls Rouāns, kas kopā ar Alainu Legēru koordinē  projektu. "COROT-Exo-7b tipa objektu eksistence bija prognozēta jau sen. COROT mērķis bija meklēt tieši šādas planētas."

Līdz šim ir atklāts ļoti niecīgs daudzums citplanētu, kuru masa ir salīdzināma ar Zemes, Venēras, Marsa un Merkura masu. Zemes tipa planētas atklāt ir ļoti grūti. Lielākā daļa metožu, kādas līdz šim ir izmantotas, ir netiešas un ir atkarīgas no objekta masas. COROT tiešā veidā spēj noteikt izmēru. Pateicoties tam, ka teleskops atrodas kosmosā, tas interesantos objektus spēj novērot daudz ilgāk.

"Mums tagad jāizpēta šī planēta labāk, lai turpinātu mazāku, Zemei vēl līdzīgāku planētu meklējumus," pastāstīja Malkolms Frīdlunds.

COROT startēja 2006. gada decembrī. Tas ir 27 cm diametra teleskops, kurš spēj reģistrēt visniecīgākās tuvējo zvaigžņu spožuma izmaiņas. Projekta mērķi ir meklēt citplanētas un pētīt zvaigžņu uzbūvi.

 

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!