ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mākoņainā Kepler-7b


Publicēts: 2.10.2013

Nepavisam ne tik senā pagātnē citplanētas vēl bija tikai iztēles auglis. Šobrīd apstiprinātas ir jau gandrīz 1000 citplanētas. Daudzām no tām ir zināms ne tikai orbitālais periods un aptuvenā masa, bet arī virsmas temperatūra, atmosfēras sastāvs un pat krāsa. Izmantojot NASA Kepler un Spitzer teleskopu iegūtos datus, astronomi vienai no citplanētām - Kepler 7b ir izveidojuši mākoņu karti.

Kepler 7b ir milzu planēta, kuras rādiuss aptuveni 1,5 reizes pārsniedz Jupitera izmērus. Planētas rietumos debesis sedz augsti mākoņi, bet austrumu daļā tās ir skaidras.

"Novērojot šo planētu ar Kepler un Spitzer vairāk nekā trīs gadus, mēs varējām izveidot šīs gāzu planētas zemas izšķirtspējas karti," pastāstīja Braiss Olivers Demorijs no Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta. "Mēs necerējām ieraudzīt okeānus vai kontinentus uz šī tipa pasaules, bet mēs uztvērām skaidru, atstarotu signālu, kuru mēs interpretējām kā mākoņus."

Ar Keplera teleskopa palīdzību ir atklātas un apstiprinātas jau vairāk nekā 150 citplanētas. Kepler 7b bija viena no pirmajām. Šobrīd teleskops tehnisku problēmu dēļ ir pārtraucis planētu mednieka darbu, bet astronomiem vajadzēs vēl daudz laika, lai caurlūkotu gandrīz četru gadu laikā savākto informāciju.

Kepler novērojumi redzamās gaismas diapazonā liecināja, ka Kepler 7b ir raksturīgas Mēnesim līdzīgas fāzes. Tā rezultātā tika izveidota ļoti vispārēja karte, kura atklāja gaišu plankumu planētas rietumu puslodē. Bet pieejamās informācijas apjoms nebija pietiekams, lai noteiktu, vai gaišā plankuma avots ir mākoņi vai karstums. Šī jautājuma noskaidrošanā būtiski izrādījās Spitzer teleskopa iegūtie dati.

Līdzīgi kā Kepler teleskops arī Spitzer var fiksēt skatu uz vienu zvaigznes sistēmu, tādejādi iegūstot informāciju par planētas atmosfēru. Tas, ka Spitzer teleskops reģistrē infrasarkano starojumu, ļāva noskaidrot planētas temperatūru. Tā izrādījās 1100 līdz 1300 grādi pēc Kelvina. Tas ir relatīvi maz planētai, kas riņķo tik tuvu zvaigznei. Kepler 7b attālums no zvaigznes ir tikai 0,06 astronomiskās vienības. Reģistrētā temperatūra ir pārāk zema, lai nodrošinātu Keplera novērotu gaismas apjomu. Attiecīgi novērotais gaišais plankums ir zvaigznes gaisma, kas atstarojas no mākoņiem rietumu puslodē.

"Kepler 7b atstaro daudz vairāk gaismas nekā lielākā daļa gāzu planētu, ko mēs varam attiecināt uz mākoņiem atmosfēras augšējos slāņos," teica Tomass Berklejs no NASA Eimsa Izpētes centra. "Atšķirībā no Zemes, šķiet, ka mākoņu raksts uz šīs planētas laika gaitā praktiski nemainās. Tur ir relatīvi stabils klimats."

"Spitzer un Kepler mums nodrošina iespēju palūkoties uz tālām planētām dažādos viļņu garumos," teica Pauls Hercs no NASA Astrofizikas departamenta. "Citplanētu izpētē mēs esam sasnieguši punktu, kad ne tikai spējam tās atklāt, bet varam tās izprast."

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!