ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Keplers atklāj pirmās piecas citplanētas


Publicēts: 5.01.2010

NASA Keplera teleskops, kas paredzēts Zemei līdzīgu planētu meklējumiem ap Saulei līdzīgām zvaigznēm, ir atklājis pirmās piecas citplanētas.

Keplera augstā jutība ļauj atklāt gan lielas, gan mazas planētas. Jaunatklātajām planētām piešķirti nosaukumi Kepler 4b, 5b, 6b, 7b un 8b.

"Šie novērojumi papildina mūsu zināšanas par planētu sistēmu veidošanos," teica Viljams Boruckis no NASA. "Atklājums parāda, ka mūsu zinātniskais instruments darbojas labi. Keplers sasniegs visus iecerētos mērķus."

Jaunās citplanētas pieder karsto Jupiteru klasei. To izmēri svārstās no Neptūna izmēra planētām līdz tādām, kuras ir lielākas nekā Jupiters. To orbitālais periods ir no 3,3 līdz 4,9 dienām. Tā kā tās atrodas ļoti tuvu zvaigznēm, temperatūras ir pārāk augstas, lai uz tām pastāvētu mums zināmas dzīvības formas. Visas piecas planētas riņķo ap zvaigznēm, kas ir karstākas un lielākas nekā Saule.

"Ir prieks redzēt pirmos Keplera rezultātus," teica Džons Morse no NASA. "Mēs gaidījām, ka pirmās planētas būs Jupitera izmēra zvaigznēm tuvās orbītās. Tas ir tikai laika jautājums, kad Keplers atklās pirmās mazās planētas ar garākiem orbitāliem periodiem, arvien vairāk tuvojoties Zemes izmēra planētām."

Keplera teleskops startēja 2009. gada 6. martā. Misijas ietvaros tiek novērotas vairāk kā 150 000 zvaigznes. Jau šobrīd ir konstatēti simtiem iespējamo planētu signāli, kuri tiek analizēti.

Lai arī daudzi no šiem signāliem varētu būt kaut kas cits, papildus analīze spēj noteikt, vai tā ir planēta vai nē. Piecu citplanētu atklājums ir balstīts uz datiem, kas tika vākti aptuveni sešas nedēļas kopš 2009. gada 12. maija.

Keplers vēro zvaigznes un to spožuma izmaiņas. Kad planēta šķērso zvaigzni, tā uz brīdi bloķē zvaigznes gaismu. Jo lielāka planēta, jo būtiskāk tā ietekmē zvaigznes gaismu.

Keplera misija turpināsies līdz 2012. gada novembrim.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!