ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Habls konstatē ūdens tvaikus citplanētu atmosfērās


Publicēts: 5.12.2013

Habla teleskopa spēcīgā acs palīdzēja divām astronomu komandām atklāt ūdens klātbūtni piecu citplanētu atmosfērā, kas pats par sevi nav nekāds pārsteigums, jo ūdens jau bija konstatēts arī agrāk, bet šie ir pirmie mēģinājumi sasaistīt planētu īpašības ar ūdens signāla intensitāti.

WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b un XO-1b riņķo ap salīdzinoši tuvām zvaigznēm. Planētu atmosfērās konstatētā ūdens tvaika signāla stiprums bija atšķirīgs. WASP-17b, kurai raksturīga īpaši uzpūtusies atmosfēra, un HD209458b signāli bija visspēcīgākie.

"Mēs esam pārliecināti, ka konstatējām ūdens klātbūtni uz vairākām planētām," pastāstīja pētījuma vadītājs Avi Mendels no NASA Godārda Kosmisko lidojumu centra, kura vadītā komanda analizēja planētas WASP-12b, WASP-17b un WASP-19b. "Šis pētījums ļaus salīdzināt, cik daudz ūdens ir dažādu citplanētu atmosfērās, piemēram, karstās salīdzinot ar aukstajām."

 Otru pētnieku komandu vadīja Dreiks Demings no Merilendas universitātes. Abas komandas izmantoja Habla teleskopa plaša lauka kameru (WFC 3), lai analizētu, kā planētu atmosfēra absorbē gaismu. Novērojumi tika veikti infrasarkano staru diapazonā, kur redzams ūdens tvaiku signāls, ja atmosfērā sastopama šī molekula.

"Patiesībā reģistrēt citplanētas atmosfēru ir ārkārtīgi grūti, bet mums izdevās iegūt ļoti skaidru signālu un tas ir ūdens," teica Demings, kura vadītā zinātnieku grupa analizēja citplanētas HD209458b un XO-1b, izmantojot jaunu metodi, kas ļauj veikt ilgākas ekspozīcijas, tādejādi uzlabojot mērījumu jutību.

Ūdens signāls bija vājāks nekā gaidīts. Zinātnieki to skaidro ar putekļu vai dūmakas slāni, kas ieskauj planētas. Šī dūmaka var efektīvi slāpēt signālus, līdzīgi kā miglas fotogrāfijas neļauj mums skaidri saskatīt detaļas. Tai pašā laikā dūmaka var arī izmainīt ūdens un citu molekulu signālu.

Visas piecas aplūkotās planētas ir karstie jupiteri. Tās riņķo ļoti cieši ap savām zvaigznēm un ir karstas.

"Pētījumu rezultāti un citi novērojumi liecina, ka pastāv pārsteidzoši daudz sistēmu, kurās ūdens signāls ir vai nu izmainīts, vai nu vispār nav konstatējams," pastāstīja Hetere Knutsone no Kalifornijas Tehnoloģiju institūta. "Tas nozīmē, ka mākoņainas un dūmakainas atmosfēras karsto Jupiteru gadījumā varētu būt bieži sastopamas."

Habla teleskopa WFC 3 kamera ir viens no retajiem instrumentiem, ar kura palīdzību var ielūkoties tālu citplanētu atmosfērās, ja planēta šķērso zvaigznes disku. Analizējot cauri planētas atmosfērai ejošo zvaigznes gaismu, zinātnieki var noteikt atmosfērā esošos elementus.

HubbleSite

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!