ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Gandrīz kā mājās


Publicēts: 15.02.2008

Ekstrasolārās planētas vairs nav nekāds jaunums. Pat vairāku planētu sistēma nešķiet nekas pārsteidzošs. Laikam sākam pierast, ka planētas visumā nav nekas unikāls. Tomēr katru reizi, kad zinātnieki atrod sistēmu, kas atgādina Saules sistēmas planētas, pārņem satraukums, ka varbūt tieši tur riņķo arī kāda Zemes līdziniece.

Starptautiska zinātnieku komanda, izmantojot gravitācijas mikropalielinājuma metodi jeb OGLE, ir atklājuši sistēmu, kurā ap centrālo zvaigzni riņķo Saturnam un Jupiteram līdzīgas planētas. Zvaigzne OGLE-2006-BLG-109L atrodas 5000 gaismas gadu attālumā.

Kas ir OGLE metode? Gravitācijas mikropalielinājums notiek tad, kad divas zvaigznes nostājas vienā līnijā, ja skatāmies no Zemes. Tuvākā zvaigzne darbojas kā palielināmais stikls, pastiprinot tālākās zvaigznes gaismu. Tālākās zvaigznes gaisma apliecas ap tuvāko zvaigzni un tā rezultātā stari tiek vairāk sakopoti. Līdz šim brīdim ar OGLE metodi ir atklātas 4 planētas. Gravitācijas mikropalielinājuma gadījumu jāprot atšķirt no novas vai maiņzvaigznes.

Ja zvaigznei ir planētas, mikropalielinājuma gadījumā notiek gaismas pastiprināšanās un papildus tam arī tiek novērotas novirzes. No šo noviržu stipruma zinātnieki spēj noteikt ne tikai planētu esamību, bet arī to lielumu.

Pirmā tika atklāta Saturna izmēra planēta. Nepagāja ne diena, kad parādījās arī otra, Jupitera izmēra planēta. Abas planētas ir tikai 80% lielumā no Saules sistēmas līdziniekiem. Zvaigznes ir puse no Saules masas. Tā ir auksta un nespodra, ja salīdzina ar mūsu spīdekli. Saturna līdzinieka orbītas attālums no zvaigznes ir līdzīgs tam, kādā attālumā ap Sauli griežas mūsu sistēmas gredzenu pavēlnieks. Lai arī kopējā sistēmas temperatūra ir zemāka, zinātnieki domā, ka abu planētu temperatūra ir tikai nedaudz zemāka kā Saules sistēmas līdzinieku temperatūras.

Fakts, ka planētas tika novērotas jau pirmajā gravitācijas mikropalielinājuma gadījumā, liek domāt, ka Saules sistēmai līdzīgas planetārās sistēmas nav nekas unikāls. Nākotnē plānotie tehnoloģijas uzlabojumi gan šeit uz zemes, gan kosmisko teleskopu jomā, varētu nodrošināt arī mazāku planētu atklāšanu. Domājams, ka Merkura izmēra objekti gan tuvākajā nākotnē nebūs saredzami.

University of Notre Dame

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!