ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Atklāta jaunākā citplanēta


Publicēts: 19.02.2010

Hefordšīras astronomiem doktorei Marijai Krūzai Galvezai Ortizai un doktoram Džonam Bārnsam kopā ar starptautiskajiem kolēģiem ir izdevies atklāt jaunāko citplanētu, kas riņķo ap Saulei līdzīgu zvaigzni.

Milzu planēta BD+20 1790b ir sešas reizes masīvāka par Jupiteru. Tā ir tikai 35 miljonus gadu veca. Tā riņķo ap jaunu, aktīvu zvaigzni attālumā, kas ir mazāks nekā Merkura attālums no Saules.

Parasti jaunas zvaigznes netiek iekļautas planētu meklēšanā, jo tām ir ļoti aktīvs magnētiskais lauks, kas izpaužas kā pastiprināta aktivitāte, ieskaitot uzliesmojumus un plankumus. Šī aktivitāte var imitēt planētas esamību, kuru ir grūti atšķirt no reālas planētas.

"Planēta tika atklāta, meklējot nelielas izmaiņas zvaigznes griešanās ātrumā, kuras var radīt planētas gravitācija, tā dēvētā Doplera svārstību metode," teica doktore Marija Krūza Galveza Ortiza. "Lielākais izaicinājums komandai bija pārvarēt aktivitātes radītos traucējumus, bet ar pietiekamu datu apjomu no lielo teleskopu masīva mums izdevās ieraudzīt planētu."

Šobrīd ir maz informācijas par planētu evolūcijas agrīnajiem etapiem. Lielākā daļa planētu meklēšanas projektu orientēti uz vecākām zvaigznēm, kuru vecums pārsniedz miljards gadus. Līdz šim bija zināma tikai viena jauna planēta, kuras vecums bija aptuveni 100 miljoni gadu. BD+20 1790b, kuras vecums ir 35 miljoni gadu, ir trīs reizes jaunāka. Šādu planētu atklāšana ļaus labāk izzināt un pārbaudīt planētu veidošanās teoriju scenārijus.

University of Hertfordshire

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!