ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

55 Cancri e sausā atmosfēra


Publicēts: 18.02.2016

Pirmo reizi citplanētu izpētes vēsturē astronomiem ir izdevies noskaidrot, kāda ir tā dēvētas superzemes klases planētas atmosfēra. Izmantojot Habla teleskopa savākto informāciju un jaunas datu analīzes metodes, ir izdevies noskaidrot, ka 55 Cancri e planētu ieskauj sausa atmosfēra, kuru pārsvarā veido ūdeņradis un hēlijs un kurā netika konstatēta ūdens tvaiku klātbūtne.

55 Cancri sistēma atrodas aptuveni 40 gaismas gadu attālumā no Zemes. Ap to riņķojošā 55 Cancri e ir aptuveni astoņas reizes masīvāka par Zemi. Šī sistēma ir nonākusi uzmanības lokā jau sen un ir viena no planētu sistēmām, kurā ir atklātas vairākas planētas. Savukārt 55 Cancri e medijos nereti tiek dēvēta par "dimanta planētu", jo tās masa un rādiuss norāda, ka tās dzīles ir bagātas ar oglekli.

"Šie ir ļoti aizraujoši rezultāti, jo tā ir pirmā reize, kad mums ir izdevies konstatēt spektrālos signālus superzemes atmosfērā," pastāstīja Andželo Tsiaras no Londonas universitātes koledžas, kurš kopā ar kolēģiem Ingo Valdmani un Marko Ročeto izstrādāja Habla teleskopa plaša lauka kameras (WFC3) iegūto datu analīzes metodi. "55 Cancri e atmosfēras novērojumi liecina, ka planētai ir izdevies savākt ievērojamu daudzumu ūdeņraža un hēlija no sākotnējā miglāja."

Tiek uzskatītas, ka superzemes, tādas kā 55 Cancri e, varētu būt visplašāk sastopamais planētu tips mūsu galaktikā. Tās dēvē par superzemēm, jo to masa ir lielāka par Zemes masu, bet tomēr daudz mazāka nekā Saules sistēmas milzu planētu masa.

55 Cancri e ir neparasta superzeme, jo tās orbīta atrodas tuvu zvaigznei. Viens gads uz šīs planētas ilgst tikai 18 Zemes stundas. Temperatūra uz tās virsmas sasniedz 2000 grādus pēc Celsija.

Tā kā 55 Cancri e šķērso zvaigznes disku, iespējams "atsijāt" izmaiņas, kādas rodas, kad planētas atmosfērai cauri iet zvaigznes gaisma, jo tajā esošie savienojumi bloķē noteiktus viļņu garumus, atstājot tādus kā pirkstu nospiedumus. Interesanti, ka papildus hēlijam un ūdeņradim, atmosfērā ir konstatētas arī norādes par ūdeņraža cianīda klātbūtni, kas ir indikators ar oglekli bagātai atmosfērai.

"Šāds daudzums ūdeņraža cianīda varētu liecināt, ka atmosfērā ir ļoti augsta oglekļa attiecība pret skābekli," paskaidroja Olīvija Venota, kas izstrādāja 55 Cancri e atmosfēras ķīmisko modeli, kas varētu atbilst novērojumos iegūtajiem rezultātiem.

"Ja turpmāko gadu laikā tiks apstiprināta ūdeņraža cianīda un citu molekulu klātbūtne, tas nozīmēs, ka šī planēta patiesi ir bagāta ar oglekli un ir ļoti eksotiska vieta," secināja Džonatans Tenisons. "Tā kā ūdeņraža cianīds ir ļoti indīgs, šī planēta noteikti nav tā vieta, kur es vēlētos dzīvot."

Hubble Space Telescope

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!