ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

335. citplanēta HAT-P-11b


Publicēts: 21.01.2009

Citplanētu skaitam ir pievienojusies viena jauna planēta. HAT-P-11b ir nedaudz lielāka par Neptūnu un atrodas Gulbja zvaigznājā, aptuveni 120 gaismas gadu attālumā. Šī planēta atklāta, izmantojot tranzīta metodi, kad tiem mērītas spožuma izmaiņas, kuras rada planēta, rotējot ap zvaigzni.

Neptūna masa ir 17 reizes lielāka par Zemes masu, bet diametrs mūsu zilās lodītes izmērus pārsniedz 3,8 reizes. Jaunatklātās planētas, kuras nosaukums nav no viegli iegaumējamajiem, diametrs 4,7 reizes pārsniedz Zemes diametru, bet masa - 25 reizes.

HAT-P-11b tika atklāta pateicoties tam, ka šī planēta periodiski aiziet priekšā zvaigznei, ap kuru tā riņķo, samazinot zvaigznes spožumu par aptuveni 0,4 %. Šo periodisko aptumšošanos fiksēja, izmantojot nelielu, automātisku teleskopu tīklu HATNet. Šie teleskopi atrodas Arizonas štatā, ASV un Havaju salās. HAT-P-11b ir jau 11. planēta, kura atklāta šī projekta ietvaros. Tā ir līdz šim mazākā planēta, kas atklāta, izmantojot tranzīta metodi.

Tranzīta metode ir īpaši noderīga, lai noteiktu planētas izmērus. Datus tālāk var kombinēt ar radiālā ātruma jeb "svārstību" metodi, kur zvaigzne tiek pētīt ar jau daudz lielākiem teleskopiem. Šajā gadījumā tika izmantots Keck teleskops, lai noteiktu planētas masu.

Izmantojot radiālā ātruma metodi, ir atrastas vairākas Neptūnam līdzīgas planētas, bet HAT-P-11b ir otrā šāda tipa planēta, kas atrasta ar tranzīta metodi.

Jaunatklātā planēta atrodas ļoti tuvu zvaigznei. Tās orbitālais periods ir tikai 4,88 dienas. Virsmas temperatūra tur ir vairāk kā 500oC. Zvaigzne ir nedaudz mazāka un arī aukstāka nekā Saule. Patlaban šķiet, ka sistēmā ir vēl vismaz viena planēta, bet, lai to noskaidrotu, būs jāturpina pētījumi, izmantojot radiālā ātruma metodi.

Zvaigzne HAT-P-11 atrodas Gulbja zvaigznājā, kuru novēros arī šogad ieplānotā Kepler misija. "Mēs ceram iegūt daudz precīzākus datus," pastāstīja projekta dalībnieks Roberts Noijs.

CfA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!