ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

32 jaunas civilizācijas


Publicēts: 20.10.2009

Izmantojot ESO 3,6 metrus lielo teleskopu un HARPS spektrogrāfu, ir izdevies nodibināt kontaktus ar 32 jaunām civilizācijām. Piecu gadu laikā HARPS ir piedalījies vairāk kā 75 jaunu civilizāciju atklāšanā no aptuveni 400 zināmajām.

Protams, tik optimistiski uz to nelūkosimies, jo citplanēta nenozīmē, ka uz tām patiešām dzīvo citplanētieši. Atklājuma nozīmīgumu gan tas nemazina ne par matu, jo 32 jaunas citplanētas HARPS kontā nozīmē to, ka gan instruments, gan tā komanda darbojas izcili.

"HARPS ir unikāls, izcili precīzs instruments, kas ir ideāls citplanētu meklējumiem," pastāstīja Stefans Adrijs no Ženēvas universitātes.

Kopumā HARPS ir atklājis vairāk kā 75 citplanētas 30 dažādās planetārajās sistēmās. Pateicoties instrumenta precizitātei, ir izdevies ieraudzīt dažas super-Zemes un Neptūnam līdzīgas planētas. HARPS kontā ir 24 no 28 planētām, kuru masa ir 20 Zemes vai mazāk. Lielākoties šādas super-Zemes atrodas vairāku planētu sistēmās, kur ap zvaigzni riņķo līdz pat piecām planētām.

1999. gadā ESO izziņoja konkursu īpaši jutīga spektrogrāfa izveidei. Maikls Meijors no Ženēvas observatorijas vadīja HARPS izstrādi. To uzstādīja jau 2003. gadā. HARPS spēj konstatēt niecīgas zvaigznes radiālā ātruma izmaiņas (3,5 km/h), kuras, iespējams, rada potenciālā citplanēta, kas rotē ap zvaigzni. Pateicībā par darbu, HARPS veidotāju komandai ir piešķirtas garantētas 100 novērošanas stundas gadā.

HARPS izrādījās vairāk nekā veiksmīgs instruments. Jau 2004. gadā izdevās atklāt pirmo super-Zemi. 2006. gadā trīs Neptūnam līdzīgas planētas, kas riņķo ap HD 69830. 2007. gadā sekoja Gliese 581d - pirmā super-Zeme dzīvībai labvēlīgajā zonā.

HARPS komanda meklējumus veic ap zvaigznēm, kas ir līdzīgas Saulei, mazākas masas punduriem vai zvaigznēm, kurās ir mazāks metālu īpatsvars nekā Saulē. Zinātniekiem ir izdevies atrast trīs citplanētu kandidātes ap zvaigznēm, kurās ir neliels metālu daudzums. Šādas zvaigžņu sistēmas tiek uzskatītas par planētu sistēmām nelabvēlīgām.

Pirmā novērojumu fāze oficiāli ir noslēgusies. Komanda turpinās darbu, meklējot planētas ap tā dēvētajiem M klases punduriem un Saulei līdzīgajām zvaigznēm. Nav šaubu, ka HARPS arī turpmāk būs viens no vadošajiem citplanētu medniekiem.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!