ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

1000 un turpinām skaitīt


Publicēts: 24.10.2013

Citplanētu medības nav no vieglākajiem darbiem. Tomēr atklāto objektu skaits nemitīgi aug un nu jau ir pārsniedzis 1000. Saskaņā ar Citplanētu enciklopēdiju, šobrīd ir zināmas 1010 planētas, kuras riņķo ap citām zvaigznēm. Par šo robežas pārvarēšanu varam pateiktis SuperWASP projektam, kura dalībnieki vienas nakts ietvaros publiskoja 11 jaunas apstiprinātas citplanētas.

Jāsaka gan, ka 11 apstiprinātās planētas nav nekas īpašs mūsdienu izpratnē. To orbitālais periods svārstās no 8 līdz mazāk nekā 2 dienām. Visas šīs planētas pieder tā dēvētajai "karsto jupiteru" klasei.

Nemulstiet, ja izmantojiet NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas (JPL) Citplanētu arhīvu nevis Citplanētu enciklopēdiju. NASA JPL uzturētajā datubāzē pagaidām ir reģistrētas 919 planētas. Izrādās, ka Citplanētu arhīvā tiek ievietotas tikai planētas, par kuru apstiprināšanu tiek paziņots zinātniskajos žurnālos, bet Citplanētu enciklopēdijā nonāk arī tās, kuras tiek izziņotas konferencēs.

1000 liekas daudz? Patiesībā tas ir piliens no milzīgā iespējamo citplanētu skaita, kas atrodamas mūsu galaktikā, ņemot vērā, ka izpētīts ir pavisam niecīgs Saules sistēmai tuvākais reģions. Zinātnieki lēš, ka mūsu galaktikā vien varētu būt vismaz 100 miljardi planētu. Un tad tikai atliek pareizināt šo skaitli ar iespējamo galaktiku skaitu... un vieta bezgalīgiem ceļojumiem sapņos garantēta.

Discovery News

Komentāri

  1. Nelabojams tieši 24.10.2013 domāja šādi:

    Nu, lūk, raksta pēdējā teikumā lielisks pamatojums tam, ka Visums nav izzināms. Cik daudz pētnieku strādā ar mūsu pašu Zemīti un nevar un nevar visu izpētīt? :)

  2. Andis tieši 24.10.2013 domāja šādi:

    Kapēc nav? Ir. Tikai vajag "nedaudz" laika :) Mani atkal brīžiem ķer klaustrofobija no teorijām par Visuma formu, robežām un galīgumu. :)

  3. Nelabojams tieši 25.10.2013 domāja šādi:

    >Andim - nepamanīji smaidiņu mana teksta beigās. Nav runa par principiālu neizzināmību, par ko kladzina dažas reliģijas. Teorētiski mēs varam paņemt JEBKURU no šīm planētām un izpētīt ar jebkuru detalizācijas pakāpi. Praktiski nekad nekam un nevienam nebūs tādu resursu, lai puslīdz detalizēti izpētītu visas planētas kaut vai vienā galaktikā.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!